Kínai hekkerek éveken át a Volkswagen rendszerében

Éveken keresztül kínai hekkerek férkőzhettek be a Volkswagen belső informatikai rendszerébe, és értékes tudáshoz juthattak, ami versenyelőnyt jelenthetett kínai autóipari cégek számára.

A ZDF és a Spiegel oknyomozó projektje során 40 belső dokumentum került elő, és több tucat forrás állítása alapján kínai hekkerek 2010 óta törekedtek a Volkswagen informatikai rendszerének feltörésére. A támadások 2011 és 2014 között több hullámban zajlottak, és a hekkerek ebben az időszakban összesen 19 ezer dokumentumot szereztek meg, amit a Microsoft a világ egyik legnagyobb kibertámadásának nevezett. A Volkswagen cég tudott a támadásokról, és 2014 és 2015 között sikerült megfelelően megerősíteniük a rendszereiket, így a hekkereknek többé nem sikerült bejutniuk.

A hekkerek különösen érdeklődtek a benzinmotorok, a sebességváltók, különösen a duplakuplungos sebességváltók fejlesztése, valamint az elektromobilitás és alternatív meghajtási rendszerek iránt. A ZDF kiemeli, hogy bár nincs közvetlen bizonyíték arra, hogy a támadásokat a kínai állam rendelte volna meg, a nyomok a kínai katonai hírszerzésig vezetnek.

A kínai és német autóipar közötti versenyben Kína jelentős piac a Volkswagen számára, ahol a cég néhány évvel ezelőtt még piacvezető volt, de mára a második helyre csúszott vissza. Fennáll a lehetőség, hogy a kínai autógyártók a lopott fejlesztéseket felhasználva erősítették meg a piaci pozíciójukat.

A berlini kínai nagykövetség cáfolja, hogy Kína bármilyen módon érintett lenne a kiberkémkedésben, és kijelenti, hogy az ország elítéli a kiberkémkedés minden formáját.