A turizmus korlátozásáért tüntettek a kanári-szigetiek

Több tízezer ember tüntetett szombaton a Kanári-szigeteken és Spanyolország más városaiban, mint Madrid és Barcelona, a tömegturizmus ellen, követelve a turisták számának átmeneti korlátozását és a turisztikai stratégia átalakítását.

A Kanári-szigetek lakói aggódnak amiatt, hogy a külföldi turisták miatt egyre nehezebb lakást bérelni, és úgy érzik, hogy a szigetek infrastruktúrája, valamint a környezet is komoly terhelés alatt áll a turisták tömeges jelenléte miatt. Tenerifén, Lanzarotéban, Gran Canarián, Fuerteventurán és La Palmán is utcára vonultak az emberek, hogy hangot adjanak elégedetlenségüknek.

A Spanyolországhoz tartozó szigetcsoporton, mely 7 fő szigetből áll, 2,2 millió ember él. A turizmus jelentős részét képezi a helyi gazdaságnak, hiszen tavaly közel 14 millió turista érkezett a szigetekre, amivel a turizmus a helyi GDP 35 százalékát adta, és a munkahelyek 40 százalékát biztosította.

A demonstrálók már ott tartanak, hogy korlátozni akarják az üdülőparadicsomok látogatóinak számát, megadóztatnák a befektetőket, emellett nagyobb beleszólást kérnek az általuk ellenőrizetlen, környezetkárosító fejlesztésekbe.

Egy időre kitennék a megtelt táblát

A tüntetés szervezői szerint legalább 50 ezren vonultak fel az utcákon, míg a spanyol rendőrség 20 ezer tiltakozót számolt. A helyiek a tömegturizmust okolják a környezetromlásért, a forgalmi torlódásokért, a lakáshiányért, a túlzsúfoltságért, az áremelkedésért és a vízhiányért, valamint az egészségügyi szektor és a hulladékkezelés túlterheléséért.

Ezért el akarják érni, hogy a hatóságok a 2024-es szezonban ideiglenesen korlátozzák az érkező turisták számát, hogy így fékezzék a rövid távú bérbeadások és a szállodaépítések fellendülését. Az is szándék, hogy gátat vessenek a külföldiek ingatlanvásárlásainak, ezek miatt ugyanis túlságosan megugrottak a helyiek lakhatási költségei.

A tüntetők ökoadó bevezetését, turisztikai moratóriumot és a bevételek jobb újraelosztását is követelik a kormányzattól. Hangsúlyozták: nincsenek a turizmus ellen, de fontosnak tartják, hogy olyan változások történjenek a szakmapolitikában, amely gátat vet a szektor korlátlan növekedésének.

Már hatásos a tiltakozás: a múlt héten több aktivista éhségsztrájkba kezdett két nagy luxusépület építése ellen Tenerife déli részén.

Spanyolországban egyre sűrűbbek a tiltakozó akciók a tömegturizmus miatt, a Kanári-szigetek mellett Mallorcán, Barcelonában, illetve a nagy forgalmú szigeteken, Fuerteventurán, Gran Canarián, Lanzarotén, La Palmán és több más régióban lázadnak a helyiek.

Emiatt az ottani szállodaszövetség már aggódik, mert a hotelek nyugat-európai vendégei közül többen elbizonytalanodnak, hogy a tüntetések miatt biztonságos-e odautazni.

Korlát a lakáskiadóknak, napidíj a látogatóknak

Az AFP hírei szerint a turisztikai központok illetékesei mostanra lépéskényszerbe kerültek, mert nem halogatható tovább, hogy mérsékeljék a helyiekre gyakorolt kedvezőtlen hatásokat, például a lakhatási válság terén. Ennek érdekében várható, hogy még az idén elfogadják a rövid távú bérbeadásra vonatkozó szabályok szigorításáról szóló törvényjavaslatot a spanyoloknál, ami visszafogja a szállodáknál megfizethetőbb Airbnb típusú szálláspiacot.

A turisták inváziójából egyre több városnak van elege Európában, ahol a tömegek ellen különféle intézkedésekről döntenek. Velencében április 25-én indul az a kísérleti program, amely szerint a látogatóknak hétvégente és a forgalmas időszakokban 8:30 és 16 óra között 5 eurós napi díjat kell fizetniük, hogy beléphessenek a városba.