Irán és Izrael konfliktusa: a közvetlen konfrontáció lehetősége

Szakértők szerint Irán azáltal, hogy előre figyelmeztette Izraelt a támadásra, csupán a nagyobb válaszcsapás lehetőségének látszatát igyekszik kelteni, kerülve az eszkalációt.

Az iráni-izraeli kapcsolatok elmúlt évtizedekben jelentős változáson mentek keresztül, a korábbi együttműködéstől a mostani feszült helyzetig. Az iráni vezetők egyre kritikusabbá váltak Izrael palesztinokhoz való hozzáállása miatt, míg Izrael aggodalmát fejezte ki Irán nukleáris programja és a Hezbollah támogatása kapcsán.

A konfliktus új szintre lépett, amikor Irán több mint 300 drónnal és rakétával támadta meg Izraelt, válaszul egy korábbi izraeli csapásra Szíriában, amely során iráni tisztviselők vesztették életüket. Ez a lépés azt jelzi, hogy Teherán kész lehet a közvetlen konfrontációra is, nem csak a megbízottjaikon keresztül harcolni.

Az izraeli védekezés az Egyesült Államok támogatásával történik, és bár a legutóbbi iráni csapások kevés kárt okoztak, a folyamatos árnyékháború közvetlen konfrontációvá válhat. Az izraeli vezetők hosszú ideje úgy vélték, hogy a kemény csapások elrettentik Iránt a megtorlástól, de a legutóbbi események ezt a nézetet megkérdőjelezik.

Sima Shine, a Moszad egykori kutatási vezetője szerint Izrael talán elszámította magát, és a helyzetet félreértelmezte, mivel korábban nem érkezett közvetlen iráni válasz a magas rangú tisztviselők elleni izraeli merényletekre. Az iráni társadalom egyes köreiben kialakult düh is hozzájárulhatott Teherán döntéséhez, hogy ezúttal válaszoljon a támadásra.

A konfliktus nyílt háborúvá válhat, amelyet a kereskedelmi hajók elleni támadások és kibertámadások is jellemeznek. Izrael többször is szabotálta Irán nukleáris programját, és a legutóbbi izraeli csapások, amelyek során egy iráni követségi épületet romboltak le Damaszkuszban, tovább súlyosbították a helyzetet.

Elemzők szerint a jelenlegi helyzetben mindkét fél óvatosan mérlegel, hogy miként reagáljon a másik lépéseire. Michael Koplow, az Israel Policy Forum kutatócsoport elemzője szerint Irán továbbra is kerüli a jelentős eszkalációt, miközben fenntartja a válaszcsapás lehetőségét.

Aaron David Miller, a Carnegie Endowment for International Peace elemzője szerint Izrael két nagy stratégiai hibát követett el az elmúlt évben, amelyek alábecsülték a Hamász és Irán képességeit és motivációját. A jövőbeni lépések és a konfliktus alakulása még mindig bizonytalan, és a következő hónapokban dőlhet el, hogy a helyzet tovább eszkalálódik-e vagy sem.