Amerika szövetségese kiutasítaná a kínai diplomatákat

A Fülöp-szigetek nemzetbiztonsági tanácsadója, Eduardo Ano a kínai diplomaták kiutasítását sürgeti, ami tovább mélyítheti a két ország közötti feszült viszonyt. A Nikkei Asia szerint a lépésre egy állítólagos telefonbeszélgetés kiszivárogtatása után került sor, amely a Dél-kínai-tengerrel kapcsolatos ügyekről folyt egy kínai diplomata és egy filippínó admirális között.

A Fülöp-szigetek katonai vezetője állítólag hajlandó lenne engedményeket tenni Pekingnek a vitatott területek ügyében. Gilbert Teodoro, a védelmi miniszter kiemelte, hogy a kínai nagykövetség megsérti az ország törvényeit, ha ilyen felvételeket készít.

A Dél-kínai-tengeren való ellenőrzés kérdése régóta okoz feszültséget a két ország között. A kínai parti őrség hajói gyakran jelennek meg a térségben, ami további konfliktusokhoz vezet. Nemrégiben a kínai járművek vízágyúval támadtak egy Manila által küldött humanitárius hajót.

Ano szerint a kínai nagykövetség ismételt cselekedetei, mint a dezinformáció és a hamis felvételek terjesztése, nem maradhatnak büntetés nélkül. A nemzetközi jog szerint a Fülöp-szigeteknek joga van ellenőrizni a Spratly-szigeteknél található Second Thomas-zátonyt, amit Kína vitat. Peking szerint létezik egy "titkos megállapodás", amely szerint a Fülöp-szigetek visszakozott a területen tervezett fejlesztésektől, de Teodoro ezt határozottan cáfolja.

Don McLain Gill, a De La Salle Egyetem elemzője szerint a kiutasítások komoly üzenetet küldenének Pekingnek, és azt jelentenék, hogy a diplomáciai mentesség nem mentesít a fogadó állam törvényeinek betartása alól. Ugyanakkor figyelmeztet, hogy Peking részéről kemény válaszok várhatók.