Európa levált-e már az orosz gázról?

Az ukrajnai háború óta az Európai Unió tagállamai igyekeznek csökkenteni az orosz energiahordozóktól való függőségüket, de az Index szerint az EU egyes tagállamai mégis növelték az orosz LNG beszerzését.

A földgáz két módon érkezhet Európába: vezetéken keresztül vagy LNG formájában hajókon. Az LNG iránti kereslet az ukrajnai konfliktus óta nőtt, mivel az uniós országok többsége elhatározta, hogy nem vásárol vezetékes gázt a Gazpromtól, és az így kieső mennyiséget LNG-vel pótolják. Brüsszel célja ezzel az volt, hogy anyagilag gyengítsék Moszkvát és csökkentsék az energiaellátás terén érzett zsarolhatóságot.

Ellenben a közkeletű tévhitekkel, az orosz földgáz behozatalát nem tiltja semmilyen brüsszeli szankció, sem az LNG-t, sem a vezetékest. Azok az országok, amelyek leváltak az orosz gázról, ezt önkéntes alapon tették.

Pletser Tamás, az Erste Befektetési Zrt. szakértője szerint az EU földgázellátásának már csak 8 százaléka függ Oroszországtól, míg korábban ez az arány 40 százalék volt. Németországban például az orosz gáz aránya 50 százalék volt.

A nyugat-európai országok és a Szovjetunió közötti kereskedelmi kapcsolatok a hatvanas években kezdődtek, és a külpolitikai súrlódások ellenére is előnyösnek bizonyultak mindkét fél számára. Az oroszoknak bevételt, Európának pedig olcsó nyersanyagot biztosítottak.

A Jamal vezetéken keresztül történő gázszállítást Moszkva 2022 áprilisában állította le, mert Lengyelország nem volt hajlandó rubelben fizetni. Az Északi Áramlat-1 karbantartási munkálatai is akadályozták a szállítást.

Európa sikeresen levált az orosz földgázról, részben a fogyasztás 20 százalékos visszaesésének köszönhetően. A Brugel adatai szerint az EU-ban a földgázfelhasználás több mint 20 százalékkal esett vissza, Magyarországon 16, Finnországban pedig 42 százalékkal. A meleg téli időjárás és a tudatos gázspórolás is hozzájárult ehhez.

Az EU földgáz-kereskedelme főként a már bejáratott partnerországokkal élénkült fel, mint Norvégia, az Egyesült Királyság, Algéria, Azerbajdzsán és még mindig Oroszország is. Az LNG piacán az Egyesült Államokból érkező szállítmányok aránya nőtt.

Görögországban az orosz LNG behozatala megnégyszereződött, és az ország gázellátása 47 százalékban függ Oroszországtól. Franciaország, Portugália, Spanyolország és Belgium is jelentős mennyiségű orosz LNG-t vásárolt.

Az amerikai LNG piaci részesedése is nőtt, ami újra energiafüggőségbe sodorhatja Európát, ezúttal az Egyesült Államoktól. Az amerikai LNG előállítása és szállítása környezetszennyező, ami miatt Joe Biden leállította az összes jövőbeli LNG-beruházást.

Pletser Tamás szerint azonban Európa hamarosan diverzifikálhatja az LNG-behozatalát, mivel több országban is nagy LNG-beruházások vannak folyamatban, például Katarban és Ausztráliában.