Új otthonfelújítási program hatása az ingatlanárakra

Sokan várják, hogy a nemrég bejelentett otthonfelújítási program részletei után júniusban pályázatot nyújthassanak be családi házuk felújítására, ami növelheti az érintett ingatlanok iránti keresletet és árát. A felújítások kamatmentes hitel és támogatás mellett valósulhatnak meg, és a korszerűsítés jelentős árkülönbséget eredményezhet a felújítandó és felújított ingatlanok között.

Az ingatlan.com, az OTP Otthonmegoldások és a Duna House szakértői szerint a felújítások beépülnek az ingatlanok áraiba, különösen, ha energetikai korszerűsítésről van szó, ami a rezsiköltségek csökkenésével is jár. Budapesten a felújított családi- és ikerházak értéke harmadával nagyobb lehet, mint a felújítandóké, vidéken pedig ez a különbség még nagyobb is lehet.

A felújítások összköltsége több tízmillió forintra rúghat, és az állami támogatással felújított ingatlanok egy ideig nem kerülhetnek piacra, ami kis hatással lesz a lakáspiaci árakra 2024-ben. Azonban az ott lakók életminőségére jelentős pozitív hatással lehet a korszerűsítés, és ha a program hosszú távú lesz, az később jelentős felértékelődést okozhat az ingatlanárakban.

A négyzetméterárak alapján kisebbek az árkülönbségek, ami arra utal, hogy a nagyobb méretű családi házak jobb állapotban vannak, mint a kisebbek. A drágább megyékben, mint Budapest, Pest, Veszprém, Győr-Moson-Sopron, kisebb az árkülönbség a felújítandó és felújított ingatlanok között. Kelet-Magyarországon viszont a felújítás arányaiban nagyobb árnövekedést eredményezhet.

Az OTP Otthonmegoldások vezetője, Lipták Zsuzsa szerint az állami támogatás azoknak kedvez, akik alacsonyabb jövedelmi viszonyokkal rendelkeznek, és az ingatlanárakban is hatással lehet a kereslet növekedése. Az otpotthon.hu adatai szerint az eladó családi házak harmadát érintheti a pályázat, de a keretösszeg kevesebb felújítást tesz lehetővé. A vásárlók kétharmada számára fontos a rezsiköltség, és a vidéki városokban különösen számít az ingatlan energetikai tulajdonsága.

A Duna House PR és elemzési vezetője, Benedikt Károly szerint az új támogatás növelheti a korszerűbb családi házak számát, ami áremelkedést eredményezhet, de nem várható kiugró árnövekedés. A tavalyi évben a Duna House-nál értékesített használt családi házak 77 százaléka volt 1990 előtt épült, és ezek között 17 százalék volt lakhatatlan vagy felújítandó állapotú. A pályázatról várhatóan jövő héten érkeznek újabb részletek.