Budapesti tégla lakások piaca

Budapesten a tégla építésű lakások iránti kereslet továbbra is magas, a használtingatlan-adásvételek 80%-ában ezek a lakástípusok szerepelnek, az átlagos négyzetméterár pedig elérte a 992 ezer forintot. A fővárosban hét kerületben már meghaladta az átlagár a lélektani egymillió forintos határt, a legmagasabb árakat a XII. kerületben regisztrálták, ahol az átlagos négyzetméterár meghaladja az 1,2 millió forintot.

A Duna House PR és elemzési vezetője, Benedikt Károly szerint a CSOK Plusz, a kedvezőbb piaci hitelkamatok és a 10%-os önerő lehetősége vonzóbbá teszi az otthonteremtést a fővárosban, ahol idén 74%-kal több használt lakás cserélt gazdát, mint 2023 első négy hónapjában.

A használt lakások piacán a tégla lakások továbbra is népszerűek, az összes értékesített használt ingatlan 80%-át képezik. A vevők átlagosan 56,7 millió forintot költöttek egy 57 négyzetméteres lakásra, ami 2%-os áremelkedést jelent a tavalyi évhez képest.

2024-ben nyolc kerületben kínálták a tégla lakásokat magasabb áron, mint a fővárosi átlag. A VI. kerületben például 993 ezer forintos átlagos négyzetméteráron keltek el az ingatlanok, ami egy 64 négyzetméteres lakás esetében 64 millió forintos kiadást jelentett.

A milliós kerületek között a budai oldal kerületei dominálnak, de a XIII. és az V. kerület is ide tartozik. A XIII. kerületben 1,1 millió forintos, az I. kerületben 1,13 millió forintos, a II. kerületben és Óbudán 1,16-1,17 millió forintos, az XI. kerületben 1,18 millió forintos, az V. kerületben pedig csak kicsivel többet kell fizetni négyzetméterenként, mint Újbudán. A legdrágább kerület a XII., ahol az átlagos négyzetméterár már meghaladta az 1,2 millió forintot.

A legtöbb használt téglalakást Erzsébetvárosban vásárolták, ahol a négyzetméterár 949 ezer forint volt, míg Józsefvárosban 905 ezer forintos átlagáron értékesítették a lakásokat. Azonban Soroksár és Csepel kerületekben még mindig 600 ezer forint alatti átlagos négyzetméteráron érhetők el a tégla építésű lakások.

Míg a használt lakások népszerűsége növekszik, új lakásokból 23 százalékkal kevesebb épült 2024. első három hónapjában, mint egy évvel korábban. A lakásépítési kedv is csökkent, mert éves összevetésben 9 százalékkal kevesebb építési engedélyről számolt be a statisztikai hivatal. Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője szerint tavaly lényegében befagyott az új lakások piaca, és idén is csak lassan talál magára. „Idén már vannak jelei annak, hogy a kereslet lassan magára talál és elkezdi felszívni a kínálatot, de még mindig nincs annyi vevő a piacon, mint amennyit a lakásépítésbe beruházók elegendőnek látnának. Emiatt pedig nem is vágnak bele komolyabb fejlesztésekbe” – írta.