Befolyásos házastársak és a zsíros állások

A politikai életben gyakran felmerül a nepotizmus vádja, különösen, ha egy politikus házastársa magas pozícióba kerül. Magyarországon több esetben is előfordult már, hogy befolyásos politikusok rokonai fontos állami vagy állami érdekeltségű cégeknél kaptak vezetői pozíciót.

A nepotizmus vádja különösen akkor kerül előtérbe, amikor politikusok házastársai kerülnek magas rangú állásokba. A kormányzat körül felmerült vádak szerint bizonyos esetekben a rokoni kapcsolatok befolyásolhatták a vezetői kinevezéseket, bár a kormány tagjai írásbeli kérdésekre adott válaszaikban ezt tagadták.

Szájer József és Handó Tünde esete az egyik legismertebb, ahol Handó Tünde az Országos Bírósági Hivatal elnökeként töltött be magas pozíciót, amelyet férje befolyása nélkül valószínűleg nem érhetett volna el.

Bekk Mária, Kövér László házelnök felesége, a szigetszentmiklósi járási hivatal vezetője lett, amit azóta is betölt.

Hende Csaba volt honvédelmi miniszter és Szajlai Mónika kapcsolata után Szajlai több vezetői pozíciót is kapott, többek között a Magyar Pénzverő Zrt.-nél és a Diósgyőri Papírgyár Zrt.-ben.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter felesége, Szentkirályi Alexandra politikusként saját jogon is elérte a kormányszóvivői posztot, de felmerül a kérdés, hogy férje kapcsolatai mennyiben segíthették karrierjét.

Novák Katalin köztársasági elnök férje, Veres István alezredesi rangot kapott, amit normális esetben hosszú évek munkája előz meg, de ebben az esetben az öthetes önkéntes tartalékos kiképzés után történt.

Polt Péter legfőbb ügyész felesége, Polt-Palásthy Mariann több magas rangú állami pozíciót töltött be, és a Magyar Nemzeti Bankban is fontos szerepet kapott.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnökének volt felesége, Parragh Bianka az MNB monetáris tanácsának tagja lett, de később kiderült, hogy már válófélben vannak.

Kocsis Máté fideszes frakcióvezető felesége, Márkus Szilvia egy olyan cég igazgatóságában kapott helyet, amely nem produkált eredményt, és a cég később megszűnt.

Ballester-Bólya Gabriella miniszteri biztosként dolgozik, férje, Rodrigo Ballester pedig, aki csak kezdő szinten beszél magyarul, szintén miniszteri biztos lett.