Orbán Viktor Jánd községében járt és a Kossuth Rádióban is megszólalt

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Fehérgyarmaton folytatta országjárását, és Jánd községében is megállt, ahol a "No Migration, No Gender, No War" feliratú tábla kapcsán kifejtette véleményét az európai politikáról, valamint a Kossuth Rádióban is beszélt az európai háborús helyzetről és a békéért való szavazás fontosságáról.

A miniszterelnök, a Fidesz elnöke csütörtök délután érkezett Fehérgyarmatra, ahol Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke szerint folytatta az országjárását. Jánd községében megállva Orbán Viktor a településvezető által kihelyezett figyelemfelkeltő táblára reagálva beszélt az európai emberek és vezetők véleményének eltéréséről a háború, a gender és a migráció témáiban. A miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország című műsorában úgy fogalmazott, hogy Európa a háború szélén táncol, és a hét eseményei mellbe vágták, amelyek szerinte a háború európai eszkalálódását jelzik. Péntek reggel a rádióban Orbán Viktor kijelentette: "A békére csak az szavaz, aki a Fideszre szavaz. Akik a baloldalra szavaznak, azok a háborúra szavaznak. Ha békét akarsz, szavazz a Fideszre,” hangsúlyozva, hogy a baloldal nem azért háborúpárti, mert hülye vagy gonosz, hanem mert külföldről fizetik őket.

A kormányfő szerint, ha az európai közvélemény a béke mellett áll ki a júniusi választáson, akkor elkerülhető a háború kiterjedése, ami Magyarország gazdaságának védelmét is szolgálná a háborús árak és szankciók okozta károk ellenében. Orbán Viktor hangsúlyozta, hogy Magyarország kimarad a háborúból, de az egész európai politikának is meg kellene változnia, aminek érdekében az EP-választásokon kell győzniük. Hozzátette, hogy "Európa a tűzzel játszik", és már nem csak kommunikációs "pukkancsokról", hanem valós politikai szándékról van szó, amikor a francia elnök és az EP külügyi képviselője kijelentéseit említi, akik bele akarják rángatni a kontinenst az ukrajnai háborúba.

A miniszterelnök a fehérgyarmatiakhoz szólva kritizálta a magyar baloldalt, amelyet háborúpártinak nevezett, állítása szerint azért, mert a baloldalt támogató külföldi tartótisztek háborúpártiak, és a háborún szeretnének nyerészkedni. Orbán Viktor nemcsak a közmédiában, a Kossuth adón kampányol, hanem az országot is járja – igaz, választási fórumait nem hirdetik meg sem a sajtónak, sem a szélesebb nyilvánosságnak. "Történelmi keresztúton áll Európa", és az EP-választás tétje, hogy a háborúellenes képviselők többségben legyenek. Orbán szerint sokan jól járnak a háborúskodással, az amerikai gazdaság mellett ott "vannak az NGO-k, sorosok." Bár a front távol van, a háború súlyos következményekkel jár, és "bennünket gyötör leginkább az orosz-ukrán háború", a boltokban nem békeárakkal találkozni. Ha nem lenne háború, szerinte a gazdasági növekedés idén nem 2,5 százalék, hanem annak kétszerese lehetne.

Az ország gazdasági helyzetéről szólva a miniszterelnök kiemelte, hogy a boltokban háborús felárat kell fizetniük az embereknek, és a háború rányomja a bélyegét a gazdasági növekedésre is. Az infláció letörése után cél, hogy 2024 a gazdasági növekedésről szóljon; ha nem lenne háborús helyzet, a GDP nem 2,5 százalék lenne idén, hanem annak kétszerese. Orbán Viktor arról is beszélt, hogy az állam nem kényszerrel, hanem megegyezéssel akarja belátásra bírni a kis- és nagykereskedőket, miszerint a magyar embereknek jogos az elvárása, hogy olyan áron juthassanak üzemanyaghoz, mint a régió más polgárai.

A politikai csatározások terén új fejlemény, hogy Csepelen Borbély Lénárd, az exfideszes polgármester kitiltotta Orbán Viktort az önkormányzati lapból, a Csepeli Hírmondóból. A Németh Szilárd vezette csepeli Fidesz szerint ez a lépés a sajtószabadság brutális támadását jelenti, és a kádári komcsi mutyivilág szocivá átvedlett elvtársai sem merték volna ezt megtenni. Borbély, aki korábban szövetségese volt Némethnek, de azóta súlyos összekülönbözések miatt kizárták a pártból, bejelentette, hogy a júniusi önkormányzati választáson indulni fog, és gyűlöletkampányra számít.