Cseh Péter Mihály, a volt pap, Udvardy Györgyöt vádolja hatalmi visszaéléssel

Cseh Péter Mihály, korábban katolikus pap, egy interjúban hatalmi bántalmazással vádolja Udvardy György veszprémi érseket.

Cseh Péter Mihály, aki a közösségi médiában Cseh Peti atya néven vált ismertté, 2016-ban került a figyelem középpontjába, amikor egy videóban Orbán Viktor miniszterelnököt szólította meg, és Habony Árpádról tett fel kérdéseket. Ezt követően a Pécsi Egyházmegye, és annak akkori megyéspüspöke, Udvardy György – aki jelenleg veszprémi érsek – előzetes vizsgálatot rendelt el ellene, és felfüggesztette őt minden nyilvános papi tevékenységtől. A Magyar Kurírban megjelent hivatalos közlemény szerint Cseh Péter Mihály a világos útmutatásoknak nem vagy nem megfelelő módon tett eleget. Cseh Péter Mihály csak egy évvel később térhetett vissza a szolgálatba, de 2020 szeptemberében ismét felfüggesztették.

A volt pap, aki most Nagy-Cseh Péter Mihály néven vállal nyilvánosságot, és aki azóta megházasodott, a Szemléleknek adott interjújában kifejtette, hogy nem önszántából hagyta el a papságot, hanem őt távolították el onnan. Elmondása szerint több mint egy évig próbálkozott a visszatéréssel, de végül arra a következtetésre jutott, hogy Udvardy György tevékenysége hatalmi abúzusnak minősül, amit nem csak ő, hanem mások is megtapasztaltak.

Nagy-Cseh nem részletezte azokat a megaláztatásokat, amelyeket Udvardy részéről elszenvedett, de többször is kiemelte, hogy az érsek másokkal szemben is elkövetett hatalmi visszaéléseket. A volt pap szerint az ő esetében Udvardy cselekedetei tönkretételt jelentettek.

A beszélgetés során Nagy-Cseh Péter Mihály azt is elmondta, hogy 2016 tavaszától 2020 őszéig kiégési folyamat ment végbe benne, amit azzal magyarázott, hogy vallási túlbuzgósága fanatizmussá fajult. Ezt azzal indokolta, hogy egy cselekedetekre fókuszáló vallásosságban élt, mintha Istenhez egy nagy lépcsőn kellene felkapaszkodniuk. Beismerte, hogy gyakran érezte magát spirituálisan gőgösnek.