A Honvédség címzetes rangjai iránt nincs érdeklődés

A Magyar Honvédségnek pénzért kínált címzetes rangjai iránt eddig senki sem mutatott érdeklődést. A Honvédelmi Minisztérium válasza szerint még nem adományoztak senkinek címzetes ezredesi vagy alezredesi rangot.

A kormányzat által bevezetett unortodox kezdeményezés, mely lehetővé tenné, hogy pénzadományért vagy más hazafias cselekedetért különleges katonai rendfokozatokat kapjanak az érdeklődők, nem talált visszhangra. A Honvédelmi Minisztérium a HVG közérdekű adatigénylésére adott válaszában jelezte, hogy Szalay-Bobrovniczky Kristóf miniszter eddig senkinek sem ítélt oda ilyen rangot, és jelenleg sincs folyamatban ilyen adományozási eljárás.

A júliusban életbe lépett jogszabályi lehetőség, melyet tavasszal fogadtak el, a társadalom és a Magyar Honvédség kapcsolatának erősítését tűzte ki célul. Azonban a jelek szerint nem álltak sorba a pénzükért rangra vágyók, és azóta sem tolonganak a kérelmezők.

A címzetes ezredesi vagy alezredesi rang nem minősül "igazi" katonai rendfokozatnak, az ilyen címmel rendelkezők nem tekinthetők katonának, és nem tartoznak a honvédek jogállását szabályozó kormányrendelet hatálya alá.

Vargha Tamás honvédelmi államtitkár a DK-s Vadai Ágnes kérdésére tavasszal azt válaszolta, hogy a speciális rendfokozatok bevezetésének célja a társadalom és a Magyar Honvédség kapcsolatának további erősítése.

Érdekességként megemlíthető, hogy Novák Katalin férje, Veres István önkéntes tartalékos alezredesi rangot visel, melyet a kegyelembotrány miatti lemondása után is megtartott. Ezzel szemben a Mi Hazánk politikusa, Novák Előd, aki szintén önkéntes tartalékos, csak főtörzsőrmesteri rangot visel.

: Forrás: Article-1 : Forrás: Article-2 : Forrás: Article-4