Kezdődik a Sziget és a közlekedési kihívások

Hétfőn újabb lezárásokkal indult a hét Budapesten, és a közlekedési nehézségek tovább fokozódnak a Sziget Fesztivál miatt, amely augusztus 7-12 között zajlik az Óbudai-szigeten.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint a fesztivál ideje alatt több korlátozásra is számítani kell. Augusztus 15-ig lezárták a Budai alsó rakpart északi szakaszát a Mozaik utca és az Auchan parkolója között, valamint az Óbudai-szigetet is korábban lezárták. Emellett a Mozaik utcát és a Budai alsó rakpartot a Mozaik utca és a Margit-híd között naponta délután 1 és hajnali 3 között időszakosan lezárják. A BKK felhívja a figyelmet, hogy a Mozaik utca környékén a megszokottnál több gyalogosra, a Szentendrei úton pedig a délutáni és esti órákban a szokottnál erősebb forgalomra kell számítani.

A közösségi közlekedést ajánlja a BKK a fesztiválra érkezőknek. Szerdától augusztus 13-ig a H5-ös HÉV sűrűbben és éjjel-nappal közlekedik a Batthyány tér és Aquincum, illetve Szentendre között. A 226-os busz viszont rövidített útvonalon, a Nyugati pályaudvar és Aquincum között jár, az Óbudai-szigetre nem tér be.

A Sziget CityPass by Budapest Card karszalaggal idén is díjmentesen vehető igénybe a közösségi közlekedés a fővárosban, és hétfőtől augusztus 15-ig a BKK a Filatorigát HÉV-állomáson ideiglenes értékesítési pontot is működtet.

A fesztivál gyalogos útvonalai megváltoztak az idei évben. A HÉV Szentlélek téri megállója közelében levő H-hídi bejáraton már nem lehet bejutni a fesztiválterületre, a főbejárat a HÉV Filatorigáttól néhány perces sétára levő K-hídon keresztül közelíthető meg. Az újdonságok között szerepel, hogy a területet dél felé is el lehet majd hagyni gyalogosan, és egy új információs rendszer segíti a ki- és belépést, amely LED-kivetítőkön mutatja az útvonalakat és a közlekedési információkat.

A Sziget szervezői több újítást is bevezettek az idei fesztiválra. Megújult a programhelyszínek elrendezése, továbbfejlesztették a budget food rendszert, amelyben minden ételárusítónak elérhető áron kell kínálnia egy jó minőségű főételt. Az italok ára nem változott a tavalyihoz képest, és bevezették az éjszakai jegyet is, amely kedvezményes áron teszi lehetővé a 23 óra után érkezőknek, hogy hajnalig maradjanak a fesztiválon.

Kádár Tamás, a Sziget főszervezője szerint idén többen vásároltak bérletet, és örömteli, hogy a bérletesek között sok a magyar, akik már a legkorábbi, super early bird időszakban megvásárolták bérletüket.

Egy Reddit-posztnak köszönhetően már korábban kiderült, hogy mennyibe fognak kerülni a különböző alkoholos és nem alkoholos italok az idei Szigeten, ezzel az árlistával találkoztunk a helyszínen is.

A BKK azt is hozzáteszi, ha valaki a MOL Bubi közbringáival érkezik a Szigetre, a fesztiválhoz legközelebb a Kórház utca–Polgár utca vagy a Szentlélek tér gyűjtőállomáson érdemes befejezni az utazást és lezárni a bringát.