Felcsavarták a hangerőt az éjszaka közepén a Szigeten

A Sziget Fesztivál zajszintjét a hivatalos megnyitó előtt ellenőrizték Óbudán, és a mérések szerint a zajszint az előírásoknak megfelelően alacsony volt.

Ahogy minden évben, idén is megvizsgálták a Sziget Fesztivál zajszintjét a hivatalos kezdés előtt. A III. kerületben kedd éjszaka végzett mérések alapján a fesztivál zajszintje az előírásoknak megfelelő értéket mutatott. A Fő téren és a Kaszásdűlői lakótelepen, a Búza utcában végzett mérések során a zajszint 50 decibel környékén vagy az alatt volt.

A Sziget Zrt. cégvezetője, Kádár Tamás és a III. kerületi polgármester, Kiss László jelenlétében zajlottak a hangpróbák. A méréseket kétféleképp végezték: először egyesével szólaltatták meg a programhelyszíneket, majd mindet egyszerre. A vonatkozó szabályozás szerint 23 óráig 65, utána 55 decibel a megengedett zajszint.

Kiss László elmondta, hogy a következő hat napban minden este 10 órától 12 helyszínen végeznek próbaméréseket, és lakossági kérésre is mérnek, ha ezt külön kérik. Kádár Tamás hozzátette, hogy minden keverőpulton van limiter-rendszer, ami szabályozza a hangerőt, és ha szükséges, folyamatosan mérséklik a hangerejét.

A Sziget Fesztivál területén belül is elhelyeztek állandó mérőket öt ponton, és működik egy úgynevezett „zajbrigád” is, amely folyamatosan konzultál az egyes helyszínekkel a megfelelő hangerő beállításáról. Kádár Tamás kiemelte, hogy a hangosítás technológiája jelentősen fejlődött, így a zajt a fesztivál területén belül tudják tartani.

A fesztivál hivatalosan szerdán kezdődik, és olyan előadókat vonultat fel, mint Kylie Minogue vagy Tom Odell. A hat napig tartó rendezvény színes programokkal, színházi és cirkuszi előadásokkal, valamint közösségi aktivitásokkal várja a látogatókat. Az óbudai méréseknél jelen volt Kiss László polgármester és stábja. A fesztivál idejére nagy melegre számítanak, amikor a hang minden irányban terjed, de a szervezők reményei szerint nem lesznek problémák. Az éjszaka folyamán a IV. kerületi Lőwy Izsák utcában, valamint a XIII. kerületi Marina Parton is zajszintméréseket végeztek.

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)