Az Iszkander rakéták bevetése és az ukrán előretörés Oroszországban

Az orosz hadvezetésnek saját területén kellett bevetnie az Iszkander rakétákat, miután ukrán alakulatok behatoltak Oroszországba. A hét elején történt események során az ukrán páncélosok a kurszki területre léptek be, ami nem számít újdonságnak, hiszen korábban már volt példa hasonló incidensre. A mostani támadás során az oroszok a Tornádó-Sz rendszert, az Iszkander hiperszonikus rakétát és a Lancet drónokat is bevetették.

A Reuters jelentése szerint az Ukrán Fegyveres Erők a 2022. február 24-én kezdődő háború óta legnagyobb oroszországi akciójukat hajtották végre, amelynek során behatoltak a Kurszk térségébe. Az orosz védelmi minisztérium szerint az ukrán egységek elleni harcok a Kurszki területnek az orosz-ukrán határral közvetlenül szomszédos területein folytatódnak.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „jelentős provokációnak” nevezte az ukrán szárazföldi csapatok betörését, és azt állította, hogy az ukránok válogatás nélkül bombáznak polgári célpontokat. Az orosz hadvezetés szerint Ukrajna azért próbál meg betörni Oroszországba, hogy rákényszerítse erői átcsoportosítására más frontokról.

Az orosz biztonsági tanács vezetője, Szergej Sojgu arról számolt be, hogy Ukrajna 2023-as sikertelen ellentámadását követően Oroszország további területhódító sikereket ért el, csak idén június 14-e óta 420 négyzetkilométernyi területet foglaltak el Ukrajnától. Azonban az ukrán erők kedden visszavágtak, és heves harcok kezdődtek a két fél között.

Az orosz védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a térségben már 50 páncélozott járművet, köztük hét harckocsit, nyolc páncélozott személyszállítót, három gyalogsági harcjárművet és 31 páncélozott harcjárművet semmisítettek meg. A BBC szerint a támadást követően több ezer ember hagyta el az otthonát, és Moszkva szerint az ukrán támadásban huszonnégy ember, köztük hat gyerek sebesült meg.

A Kurszki terület megbízott kormányzója, Alekszej Szmirnov elmondta, hogy az éjszaka folyamán Ukrajna rakéta- és dróntámadásokat hajtott végre, és több ezer embert evakuáltak a régió támadások által érintett területeiről. Kijev és Moszkva egyaránt azt állítja, hogy támadásaik célpontja nem a civilek, ennek ellenére óriásiak a civil veszteségek a háború kezdete óta.

Orosz katonai bloggerek heves harcokról számoltak be, egyesek szerint Ukrajna új frontot nyitott. Jurij Podoljaka, egy befolyásos ukrán származású oroszbarát katonai blogger szerint a harcok hevesek lesznek és nem lesz gyors vége. Kijev mindezidáig nem kommentálta a kurszki betörésről szóló híreket.

Az Ukrán Fegyveres Erők a Moszkvától 530 kilométerre délnyugatra fekvő Szudzsa határvárosától északnyugatra nyomulnak előre, és a lakosság evakuálásával egy időben megkezdődött a mobil véradó pontok felállítása a térségben. Szudzsa az utolsó működő átrakodási pont az Ukrajnán keresztül Európába irányuló orosz gázexport számára, és mindössze 60 kilométerre északkeletre található a kurszki atomerőműtől. Egy ukrán támadó drón eltalált egy mentőautót, megölve a sofőrt és egy mentőápolót, valamint megsebesítve egy orvost, és egy magas rangú ortodox pap szerint az ukrán tüzérségi támadások következtében kigyulladt egy székesegyház, illetve több másik épület a Szudzsa külterületén található kolostorban, bár a támadásban senki sem sérült meg.

Az eseményeket folyamatosan figyelemmel kísérjük, és friss híreket közlünk, ahogy azok elérhetővé válnak.