Az amerikai alelnökjelöltek és a magyar kormány kapcsolata

Az amerikai elnökválasztási kampány során a demokrata Kamala Harris és a republikánus Donald Trump alelnökjelöltjei, Tim Walz és JD Vance, eltérő véleményeket fogalmaztak meg Magyarország és Orbán Viktor miniszterelnökről. Míg Walz kritikusan nyilatkozott, Vance pozitívan értékelte a magyar kormányfőt és politikáját.

Kamala Harris demokrata elnökjelölt Tim Walz minnesotai kormányzót kérte fel alelnökjelöltnek, aki a progresszív szárny támogatását élvezve, kritikusan szólalt meg Donald Trump és JD Vance, valamint Orbán Viktorral kapcsolatban. Walz, aki 2019 óta tölti be Minnesota kormányzói posztját, korábban a mezőgazdasági és katonai ügyekkel foglalkozott, és több jóléti intézkedést is bevezetett, mint például az ingyenes iskolai ebédet. A Fox Newsnak adott interjújában Walz Putyint és Orbánt egy lapon említette, mint diktátorokat, és kijelentette, hogy olyan külpolitikát tart járható útnak, amely tiszteletben tartja a szövetségeseinket és nem engedelmeskedik a diktátoroknak.

Ezzel szemben JD Vance, aki Trump alelnökjelöltje, több alkalommal is dicsérte Orbán Viktor politikáját, például az oktatási politika és a genderelméletek tanításának betiltása terén. Vance a felsőoktatásban és a szociálpolitikában végzett tevékenységért, valamint a woke-ideológiával szembeni fellépésért is méltatta a magyar miniszterelnököt, és megvédte a magyar-kínai kapcsolatokat, amelyek szerinte azért alakulhattak ki, mert az amerikai kormányzat nem hozott okos döntéseket. A Fidesz-KDNP kormány nyíltan a republikánusokat támogatja, és állításuk szerint tanácsadóik részt vesznek Trump programjának kidolgozásában.

Donald Trump a Fox News adásában reagált arra, hogy Kamala Harris Tim Walzot választotta alelnökjelöltjének, akit "egy nagyon-nagyon liberális embernek" és "sokkoló választásnak" nevezett. Trump szerint Walz "körülbelül olyan, mint Bernie Sanders", és azzal támadta Harrist és Walzot, hogy szerintük az ország kommunista legyen, és nem akarnak erős határvédelmet és közbiztonságot. A volt elnök szerint Walz "nagyon támogatja a transzneműeket", és álláspontjai nem fedik le az amerikai közvéleményt. Trump emellett azt állította, hogy Harris választása "nagyon sértő a zsidó emberekre nézve", mivel nem a pennsylvaniai kormányzót, Josh Shapirót kérte fel alelnökjelöltnek, mert zsidó vallású.

Az Európai Unióban a Politico elemzése szerint egy demokrata győzelem esetén kiszámítható külpolitikát várnak, míg Trump visszatérésére válságstábbal készülnek. Walz tapasztalatai a globális ügyekben, mint például a norvég kapcsolatok és a NATO támogatása, a Biden-kormány politikájához igazodnak.

Az alelnökjelöltek személye fontos szerepet játszik az elnökjelöltek kampányában, hiszen az első komolyabb elnöki feladatuk, hogy olyan személyt válasszanak maguk mellé, aki képes lehetne ellátni az elnöki feladatokat. Az alelnökjelöltek kiválasztása az elnökjelöltről alkotott képet is befolyásolhatja, és bár az alelnökjelölt személye nem, vagy csak elenyésző mértékben járul hozzá a győzelemhez, mégis fontos szerepet tölthetnek be a kampány során.

Az alelnökjelöltek gyakran az elnökhöz nem méltó támadásokat végzik az ellenféllel szemben, és a kampány során az elnökjelölt nézeteit és terveit képviselik. Az alelnökjelöltek kiválasztása tehát nemcsak a kampányra, hanem a kormányzás során is hatással lehet, hiszen a háttérben sok feladatot kell elvégezniük.

Donald Trump közösségi oldalán felvetette a lehetőséget, hogy Joe Biden mégis elindulhatna a demokrata elnökjelöltségért, a visszalépésről szóló döntését visszavonva. Trump szerint Biden esetleges visszatérése egy vitával kezdődhetne meg, amelyben kihívja Trumpot. Azonban Kamala Harris már hivatalosan a demokraták elnökjelöltjévé vált, így Biden visszatérésének nincs sok esélye.

Összességében az alelnökjelöltek kiválasztása jelentőséget kap az amerikai elnökválasztási kampányban, és a magyar kormány szempontjából is fontos lehet, hogy melyik jelölti pár nyeri meg a választást.