Ukrán katonai akciók Oroszországban és az elcsatolt Herszon megyében

Az orosz védelmi minisztérium és a The Guardian jelentései szerint több száz ukrán katona indított támadást Oroszország területén, a kurszki térségben, míg az ukrán speciális erők egy éjszakai rajtaütést hajtottak végre az oroszok által megszállt Tendrivszka Koszán.

Az orosz védelmi minisztérium szerint körülbelül 300 ukrán katona, tankok és páncélozott járművek támogatásával, határon átnyúló támadást hajtott végre a kurszki térségben. A harcok a jelentések szerint akár tíz kilométer mélyen is zajlottak Oroszország területén, Nyikolajevo-Darjino és Olesznya határ menti falvak között, egészen Szudzsa határáig. Az ukrán csapatok előrehaladása azonban még ennél is jelentősebb lehet, hiszen délutánra több orosz milblogger is arról számolt be, hogy az ukránok néhol már 15 kilométeres előrehaladást értek el, és legalább 10 kisebb falut elfoglaltak. Továbbá, több orosz katonai milblogger is arról számolt be, hogy az ukránok elfoglalták a szudzsai tranzitállomást, amely az oroszországi Gazprom utolsó, Európába irányuló gázexportjáért felelős egységet jelenti.

A közösségi médiában megjelent, de a Guardian által nem ellenőrzött beszámolók szerint két, tankokkal megrakott orosz pótkocsit ért légicsapás. Ukrajna politikai vezetői és a védelmi minisztérium nem kommentálta az eseményeket, de Andrij Kovalenko, az ukrán nemzetbiztonsági és védelmi tanács munkatársa elismerte a támadás megtörténtét, és azt állította, hogy Oroszország nem ellenőrzi a határt.

Egy másik incidensben, az ukrán különleges erők az éjszaka folyamán rajtaütést hajtottak végre az orosz csapatokon a Tendrivszka Koszán, amely hivatalosan az ukrajnai Herszon megyéhez tartozik, de jelenleg orosz megszállás alatt áll. Az Artan Egység különleges műveleti erői és az ukrán katonai hírszerzés (GUR) haditengerészeti központja közös akciót hajtott végre, amely során MT–LB kétéltű páncélozott személyszállító járműveket, elektronikus hadviselési rendszereket és erődítéseket semmisítettek meg.

A GUR által közzétett videófelvétel tanúsága szerint a különleges erők vízi járművekkel szálltak partra, és a támadás során orosz áldozatok is voltak, míg ukrán oldalon senki sem sérült meg. A GUR szerint ez a művelet csak egy nagyobb terv része volt.

Eközben Szergej Sojgu, a Biztonsági Tanács jelenlegi titkára, aki korábban az orosz védelmi miniszter volt, pontos számot tett közzé a június közepe óta az oroszok által meghódított terület nagyságáról. Sojgu szerint az orosz erők összesen 420 négyzetkilométernyi területet hódítottak meg. Azonban az amerikai Institute for the Study of War (ISW) védelmi elemzőintézet szerint Sojgu állítása erősen túlzott, és június közepe óta az orosz területszerzés bizonyíthatóan csak 290 km² volt. Az ISW szerint július 14-e óta nem voltak nagyobb vagy műveletileg jelentősebb orosz eredmények Toretszk vagy Avgyijivka irányába, habár taktikai eredményekre azért szert tettek. Az elemzőintézet úgy véli, az orosz vezetők nyilatkozatai a területfoglalások mértékével kapcsolatban általában jelentősen eltúlzottak.

Az ukránok egy újabb történelmi sikert értek el, amikor egy egyszerű földi irányítású pilóta nélküli drónnal (FPV) sikeresen vadásztak le a levegőben egy orosz Mi-28-as katonai helikoptert a kurszki térségben. A felvételek szerint a robbanószerkezettel felszerelt drón a jármű farokrészét találta el, ami a helikopter zuhanását eredményezhette. Az orosz milbloggerek is elkezdték elismerni, hogy Kijev ténylegesen sikert ért el, bár egyesek szerint a jármű nem zuhant le, hanem csak megsérült és javításra kellett szállítani. Az ukránok már a háború eleje óta próbálkoznak megsemmisíteni a levegőben az orosz légierő járműveit egyszerű drónokkal, de eddig nem jártak sikerrel, most azonban a videó tanúsága szerint ténylegesen nagyon közel tudtak kerülni a helikopterhez.

A legfrissebb jelentések szerint az ukrán erők jelentős mennyiségű légvédelmi eszközt csoportosítottak át a támadás fedezésére, amely jelentősen akadályozza az orosz légierőt a csapásmérésben. A Rybar információi alapján Ukrajnának továbbra is vannak be nem vetett tartalékai a térségben. A Reuters adatai szerint, a harcok ellenére nem állt be jelentős változás az Európába irányuló Gazprom-szállításokban.

Újabb, közeli felvételek kerültek elő az ukrán dróntámadás sújtotta Morozovszk légibázisról. Az orosz-ukrán frontvonaltól alapvetően messze található orosz légibázisra még augusztus 3-án mértek légicsapást, amely a háború eddigi legsúlyosabb, drónokkal végrehajtott csapása lehetett az orosz légierő ellen. Az eddigi veszteség-lajstromba egy Szu-34-es vadászbombázó került fel, kettő továbbiról feltételezik, hogy megrongálódott. Ezen kívül megsemmisült egy lőszerraktár, megrongálódott két hangár és négy műszaki épület. Ukrajna minden valószínűség szerint saját gyártású, nagy hatótávolságú drónokat használt a csapásmérés során.