Legénység nélkül térhet vissza a Földre a Boeing űrhajója

Már több mint két hónapja, hogy a NASA asztronautái, Butch Wilmore és Suni Williams az űrben rekedtek a Boeing űrhajójának, a Starlinernek a hibája miatt. Az űrhajó akkumulátora csupán szeptember elejéig tarthat ki, a NASA pedig nem bízik annyira az egység működésében, hogy azzal térjenek vissza az űrhajósok.

A Boeing CST-100 Starliner űrhajójának fejlesztése több évet csúszott, az első, legénység nélküli tesztrepülést 2019-ben tervezték, de csak 2022-ben történhetett meg. A legénységgel végzett tesztrepülést is többször elhalasztották, míg végül június 5-én indult el a világűrbe. Az űrhajó többszörösen meghibásodott, többek között héliumszivárgást is tapasztaltak.

A CNBC szerint a NASA felvetette annak lehetőségét, hogy a Starliner Wilmore és Williams nélkül térjen vissza a Földre. Egy csereszállító SpaceX Crew Dragon egységnek kellene megmentenie az űrhajósokat. A Boeing és a NASA már 6,7 milliárd dollárt áldozott a projektre 2010 óta.

A Starliner első útja június 5-én volt, amikor Sunita Williams és Barry Wilmore veterán űrhajósokat szállított. Az eredetileg 10 naposra tervezett küldetés két hónapja tart, a jármű helyzetváltoztatását biztosító fúvókákkal több probléma is akadt. A Boeing, a NASA, és a sajtó viszonyrendszere látszólag egy nehezen megoldható háromtest problémaként működik.

A Starliner az amerikai űrsikló program végét követően kiírt nyílt űrhajófejlesztési tender egyik nyertese volt. A fejlesztés éveket csúszott, miközben a SpaceX Dragon űrhajója már közel fél évtizede fuvarozza az űrhajósokat a Nemzetközi Űrállomásra. A Boeing illetékes igazgatója szerint van elég ellátmány, nem szorítja őket az idő és igyekeznek a hibákat megfelelően kivizsgálni.

A NASA-tól több információ szivárog. A küldetés folytatásával kapcsolatban augusztus 1-jén kellett volna döntést hozniuk, de ezt elhalasztották. A SpaceX Crew-9 járata, amelynek eredetileg augusztus 18-án kellett volna elindulnia, most leghamarabb szeptember 24-én indulhat útnak a Boeing űrhajója miatt. A Starlinernek addigra le kellene válnia az állomásról. Williams és Wilmore elszántak és továbbra is készek a Starlinerrel visszatérni, de lehet, hogy a visszatérésük már nem a Boeing, hanem SpaceX menetrendjéhez igazodik.

A NASA közleménye szerint a Starliner földi csapatainak még fel kell mérniük, hogy vissza tudják-e hozni az űrhajósokat, csak ezután tervezik meg a visszatérést. A Boeing kifejezetten rosszul teljesített a második negyedévben, és a Starliner miatt 125 millió dolláros veszteséget könyvelhetett el, de a cég közölte, hogy bízik a Starlinerben, és abban hogy biztonságban visszatér a legénységgel.