Az ukrán csapatok előretörése és a kurszki atomerőmű védelme

Az ukrán csapatok előretörése az orosz területeken folytatódik, Szudzsa városát és több falut is ellenőrzésük alá vontak, miközben Oroszország rendkívüli állapotot vezetett be a Kurszk régióban, és megerősítették a kurszki atomerőmű védelmét.

Az oroszpárti Rybar információi szerint az ukrán csapatok benyomultak Szudzsa területére és megközelítették Korenevot is. Szudzsa és Korenevo városi települések, egyenként körülbelül 5-5 ezer lakossal rendelkeznek. A Rybar esti frissítése szerint a kurszki frontvonalon romlik a helyzet, az ukrán csapatok ellenőrzésük alá vonták Szudzsa külvárosait és behatoltak a város nyugati részeibe is, míg a városközpont jelenleg "szürke zónában" van. Ebben a konfliktusban életét vesztette Jevgenyij Poddubnyij, a Rosszija-1 tévécsatorna haditudósítója is, aki Szudzsa térségében forgatott riportot, amikor az autóját egy ukrán FPV-drón találta el.

Az ukrán erők előrenyomultak az R200-as úttól délre is, elfoglalva Gornal, Guevo és Kurilovka falvakat. A térségben az orosz szárazföldi erők ellentámadásba kezdtek. Északnyugaton Leonyidovo és Ljubimivka is ukrán kézre került, és az első város, Korenevo külterületeit is elérte az ukrán előretörés. A Rybar szerint az orosz csapatok súlyos harcokat vívnak, hogy megakadályozzák a járás központjának elfoglalását. Az ukrán csapatok megkezdték a védelmi erődítmények kiépítését az elfoglalt területeken, és az orosz portál szerint tartósan megvetik a lábukat orosz területen.

A Kurszk régióban rendkívüli állapotot vezettek be, és a Nemzeti Gárda egységeivel erősítették meg a kurszki atomerőmű védelmét. A régió kormányzója, Alekszej Szmirnov Telegram-csatornáján keresztül közölte, hogy a határ menti területeken nehéz műveleti helyzet áll fenn, és a helyzet javulásáig éjjel-nappal együttműködik a hadműveleti parancsnoksággal. A Kreml döntése, hogy megerősítik az atomerőmű védelmét, meglepő, mivel a régió központja mintegy 90 kilométerre található a határtól. A Rybar és a Dva Majora háborús Telegram-csatorna szerint az ukrán csapatok jelenlegi tempójuk mellett képesek lehetnek elérni az atomerőművet. Az oroszok több helyen is arra készülnek, hogy a határtól távol kell megállítaniuk az ukrán támadást, amely hasonló a 2022-es harkivi ellentámadás villámgyors előretörésére épül.

Az orosz állami média által idézett Makszim Singarkin nukleáris terrorizmussal foglalkozó szakértő szerint Ukrajna célja a kurszki atomerőmű elfoglalása lehet, hogy aztán cserébe kérjék a zaporizzsjai erőművet, amelyet Oroszország szállt meg, és ahol amerikai tulajdonú nukleáris üzemanyagot is megszereztek. Singarkin szerint a két erőmű nagyon hasonlít egymásra, és bár a Kreml állítása szerint az ukrán támadást lényegében megállították, egy kisebb szabotőrcsoport mégis megpróbálhat mélyen bejutni ellenséges vonalak mögé és robbantani az erőműnél. Az orosz szakértő szerint az ukránok célja nem az európai gázvezeték elérése vagy a figyelem elterelése, mivel "senki nem használ különleges műveleti erőket egy figyelem-elterelő akcióhoz" és ezek az elit harcosok nem pazarolnák el képességeiket minden ok nélkül. Az atomerőmű védelmét az orosz nemzeti gárda megerősítette.