A postahivatalok bezárása három településen

Újabb három településen, Ecsegen, Dányban és Únyon zárták be a postahivatalokat, helyettük mobilposta szolgáltatás veszi át a feladatokat, de jelentősen rövidebb nyitvatartással.

Az RTL Híradó beszámolója szerint a hónap elején három településen is bezárták a postahivatalokat, és a bezárások részeként a mobilposta szolgáltatás lép életbe, amely azonban lényegesen rövidebb ideig lesz elérhető a lakosság számára. Ecsegen a mobilposta munkanapokon 8:45-től 9:55-ig, vagyis alig több mint egy órán át lesz nyitva. A Komárom-Esztergom megyei Únyon még ennél is kevesebb ideig, csupán 20 percig, 10:30-tól 10:50-ig áll majd meg a mobilposta.

A Nógrád megyei Ecsegen az önkormányzatnak és egy helyi vállalkozónak is felajánlották a postai szolgáltatások ellátását, de a kínált összeg olyan alacsony volt, hogy nem vállalták a feladatot. Hasonló a helyzet Dányban és Únyon is, ahol szintén nem találtak vállalkozót vagy önkormányzatot, aki a postapartneri együttműködést vállalta volna. Egy ecsegi lakos az RTL Híradónak elmondta, hogy az önkormányzatnak lehetősége lett volna a szolgáltatás működtetésére, de a település nem élt ezzel a lehetőséggel.

A Magyar Posta Zrt. augusztus elsejével közel száz, főként kistelepüléseken található hivatal bezárását hajtotta végre, és a bezárásokkal kapcsolatos kérdésekre nem válaszoltak. A postabezárási hullám már több mint egy éve tart, és a tervek szerint a kistelepüléseken vagy az önkormányzatok bevonásával, vagy mobilpostával pótolnák az állandó hivatalokat. Az elmúlt évben több mint 300 postahivatal bezárását követően a cég nem tervezi azok újranyitását. Egyelőre nem jelent meg hivatalos lista a bezáró postahivatalokról, de a 24.hu dolgozói bejegyzések alapján számolt be arról, hogy mintegy 90-100 érintett postahivatal lehet, és a bezárások főleg 1500 fő alatti kistelepüléseket érintenek.

A Magyar Posta álláspontja szerint a szolgáltatás továbbra is minden településen biztosított. Azonban a pontos számokat és azt, hogy a bezárások során bocsátottak-e el dolgozókat, a cég továbbra sem árulja el.