Keszthelyi Festetics-kastély kertjének szárazsága és Kern András öregedésről vall

A keszthelyi Festetics-kastély kertjében a szökőkutak csobogása ellenére a növényzet vízhiányban szenved, míg Kern András őszintén beszélt az öregedés okozta változásokról és a szerepeire való felkészülés nehézségeiről.

A Festetics-kastély kertjében a látogatókat a száraz fű és a poros zöldfelületek fogadják, ami a Balaton egyik idegenforgalmi büszkeségének szárazsága mellett a klímaváltozás hatásait is jelzi. Egy olvasói levél és mellékelt fotók alapján került napvilágra a probléma, mely szerint a kastélypark növényvilága kókadozik. A Greenpeace szervezet szerint Magyarországnak nincs jövője új klímatörvény nélkül, és kampányt indítottak "Magyarország 2050" néven, amely a klímaváltozás elleni hatékony fellépést sürgeti, beleértve a károsanyag-kibocsátás radikális csökkentését és a vizeink védelmét.

A Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint az automata öntözőrendszer nyomásvesztése okozza a gondot, amelynek javítása érdekében a munkatársak kézi öntözést végeznek. A fenntartó hangsúlyozta, hogy a tartósan forró és csapadékszegény időjárás nehezíti a helyzetet, de az öntözőrendszer újraindításával a gyep ismét visszanyerheti korábbi állapotát. A Greenpeace hangsúlyozza, hogy a klímaváltozás elleni intézkedések, mint például a zöld, takarékos energiahasználatra való átállás, elengedhetetlenek a jövőbeni kihívások kezeléséhez.

A TV2 stábja Kern András balatoni házában kereste fel a 76 éves színművészt, aki az interjúban beszélt az öregedés hátrányairól és a hozzáállásáról. Kern elmondta, hogy észreveszi az agya lassulását, és már nem olyan könnyű számára a szövegtanulás, mint fiatal korában. A színész hozzátette, hogy bár gyakran a problémákat veszi észre először, nem jelenti azt, hogy rosszkedvű lenne, egyszerűen csak a jó dolgokat normálisnak és magától értetődőnek tartja. A Greenpeace kampányában felhívják a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás hatásai, mint például az egészségünkre veszélyes klímahatások, már most érezhetőek, és a kormányzati intézkedéseknek meg kell védeniük az élővilágot és az állam lakosait. Kern András a beszélgetés során őszintén bevallotta, hogy az agya "egy kicsit hülyül", és már két nappal előtte meg kell nézegetnie a szövegkönyvet, egy nappal előtte pedig igazán meg is kell tanulnia, ami másnap jön.