Újra indul az űrszakemberképzés a Debreceni Egyetemen

Szeptemberben újra elindul az űrszakemberképzés a Debreceni Egyetemen, most angol nyelven, az UniSpace program keretében. A képzésben résztvevők az űrorvostan, az űrtelemedicina és az űrélelmezés területén szerezhetnek tudást.

A Debreceni Egyetem bejelentette, hogy a posztgraduális szakirányú továbbképzésre augusztus 12-ig lehet jelentkezni. Az első ilyen képzés 2022 szeptemberében indult, 17 magyar egyetem konzorciumában négy összehangolt űrtudományi szakirányú kurzus keretében. A Debreceni Egyetem koordinálásával megvalósult három féléves Innovatív táplálkozási és űregészségtudományi szakemberképzés első évfolyamának hallgatói már tavasszal átvehették okleveleiket.

Csernoch László, a Debreceni Egyetem tudományos rektorhelyettese és a képzés szakfelelőse elmondta, hogy a hallgatók olyan ismereteket szerezhetnek, amelyek az űrben és a Földön egyaránt hasznosíthatók. A képzés során a hallgatók többek között az űrhajóst az űrben érő egészségügyi kockázatokról, az extrém és szokatlan terek környezetpszichológiájáról, az űreszközökön és űrbázisokon előállítható élelmiszerekről, valamint az űrgyógyszerészetről is tanulhatnak.

A képzés fontosságát növeli, hogy a tudás nemcsak az űrben, hanem a Földön is alkalmazható, például a növénytermesztés területén jelentkező problémák megoldásában is segítséget nyújthat. A Space Specialist in Life Sciences nevű képzésre azok jelentkezhetnek, akik agrár-, orvos- és egészségtudományi vagy természettudományi mesterképzésben szereztek diplomát és legalább kétéves szakmai tapasztalattal rendelkeznek.

A jelentkezőkkel augusztus 28-án tartják a felvételi elbeszélgetést, a képzés pedig szeptember 20-án kezdődik. Az űrszakemberképzés újraindítása különösen időszerű, tekintettel arra, hogy a nyár elején jelentették be Kapu Tibor kiválasztását a következő magyar űrhajósnak, tartalékosa pedig Cserényi Gyula lett.