Elon Musk hirdetői ellen indított pert

Elon Musk, az X közösségi oldal tulajdonosa pert indított a platformján már nem hirdető vállalatok és egy globális reklámszövetség ellen.

Elon Musk vállalata, az X (korábban: Twitter) beperelte néhány nagy egykori hirdetőjét és a Hirdetők Világszervezetét (World Federation of Advertisers, WFA), mert azok nem hajlandók a közösségi oldalán hirdetni. A cég szerint a hirdetők közös fellépése illegális bojkottot jelent, ami megsérti a trösztellenes törvényeket.

A WFA és tagvállalatai, köztük az Unilever és a Mars, Musk szerint jogtalanul összeesküdtek az X ellen, szándékosan bevételkiesést okozva a cégnek. A milliárdos ezt a lépést azzal indokolta, hogy a vállalatok egy összeesküvés keretében, saját gazdasági érdekeik ellen cselekedve próbálnak keresztbe tenni egy közös ellenségnek.

A GARM projekt célja, hogy a tagvállalatok reklámjai ne jelenhessenek meg illegális vagy erőszakos tartalmak közelében. A kezdeményezés 2019-ben jött létre, miután egy szélsőjobboldali támadás Facebook live közvetítése során a hirdetők reklámjai erőszakos tartalmak mellett jelentek meg.

Az X vezérigazgatója, Linda Yaccarino egy videóban arról beszélt, hogy a hirdetők állítólag az X felhasználóinak szólásszabadságát fenyegetik azzal, hogy nem hirdetnek a platformon. A vállalat nem részletezte, hogy a kevesebb reklám hogyan befolyásolja negatívan a felhasználók életét, és nem tett említést arról sem, milyen kártérítésre tartana igényt.

A perhez csatlakozott a Rumble nevű videómegosztó is, amely az amerikai konzervatív és jobboldali felhasználók körében népszerű. Elon Musk a közelmúltban bejelentette, hogy beperli az OpenAI-t is, mert szerinte a tulajdonosok manipulálták annak érdekében, hogy társalapítója legyen a technológiai cégnek.

Az X keresete szerint a GARM 2022 októberében Muskhoz írt nyílt levelének hatására a GARM 18 tagvállalata vonta vissza a hirdetéseit a platformról két hónapon belül, köztük olyan óriáscégek, mint az Unilever és a Mars. További óriáscégek, mint az IBM, a Disney, a Lionsgate, az Apple, valamint az Európai Unió is kivonultak a platformról egy másik jelentés hatására, amit a Media Matters adott ki.

Az amerikai Kongresszus republikánus többségű jogi bizottsága egy előzetes jelentést adott ki, amely szerint a közösségi médiában cenzúrázzák a jobboldali tartalmakat. A bizottság azt állapította meg, hogy „a GARM összehangolt akciói megfosztják a fogyasztókat a szabad választás lehetőségétől és feltehetőleg megsértik a trösztellenes törvényeket”.

A beperelt hirdetők várhatóan azzal fognak védekezni, hogy nem kötelezhetők arra, hol költsék el a hirdetési büdzséjüket, és nem kell olyan véleményeket finanszírozniuk, amelyekkel nem értenek egyet. A Check My Ads szervezet vezetője, Sarah Kay Wiley szerint „valójában ennek megkövetelése lenne alkotmány- és Amerika-ellenes”.