„Jakub, kérlek, gyere haza!” – Egy család drámája Budapesten

Több mint két napja nem találja Ildikó a férjét, Jakubot, aki rejtélyes körülmények között tűnt el Budapesten. A férfi búcsúlevelet hagyott hátra, amelyben azt írta, végez magával.

Ildikó vasárnap óta éjjel-nappal keresi férjét, Jakubot, aki egy e-mailben jelezte, hogy véget akar vetni az életének. A család Németországban, Berlinben élt, de a sors nem volt kegyes hozzájuk az utóbbi időben. A közelmúltban született kisgyermekükről rossz híreket kaptak, és Jakub munkahelyén, a Commerzbanknál is problémák adódtak.

A Commerzbank, amely részben még mindig állami tulajdonban van, a második negyedéves gyorsjelentésében bejelentette, hogy 600 millió eurós részvény-visszavásárlást tervez. A bank az elmúlt években jelentős átalakításon ment keresztül, csökkentve alkalmazottainak és fiókhálózatának számát a nyereség helyreállítása érdekében. Az első negyedévben 29%-kal növelte nettó nyereségét, de a második negyedévben már nem tudta ezt a növekedést fenntartani.

A Commerzbank nettó kamatbevétele csökkent a második negyedévben, ami 4,8%-os nettó profitcsökkenést eredményezett. A bank 538 millió eurós profitot ért el, ami elmarad az egy évvel korábbi 565 millió eurós nyereségtől. Az elemzők átlagosan 539 millió eurós nyereségre számítottak.

A hitelintézet engedélyt kért a szabályozó hatóságoktól a részvény-visszavásárlási program első részletére, és tervezi, hogy a második részletre a harmadik negyedévi eredményekkel együtt még idén benyújtja a kérelmet. Manfred Knof, a Commerzbank vezérigazgatója az első félévet az elmúlt 15 év legjobbjaként értékelte.

A család tragédiája tovább súlyosbodott, amikor egy kisebb szállodaépület egyik szárnya kedden éjjel összeomlott egy festői német faluban, Kröv óvárosában. A tragédiának már legalább két áldozata van, és a helyzet az instabil romok miatt még mindig kaotikus. A két áldozatot még nem tudták kihozni a romok alól, csak lokalizálták őket. A személyazonosságukat is tudják, mindketten német állampolgárok. Az éjszakai tragédia idején összesen 14 ember tartózkodott az épületben, közülük öten saját erőből ki tudtak jutni, és a romok alatt rekedt hét életben maradt áldozat közül négyet már kihoztak: egy kétéves gyereket, két nőt és egy férfit. A három, még a ledőlt falak alatt fekvő személy súlyosan sérült, de velük legalább már tudnak beszélgetni, belógatott mikrofonok segítségével.

A budapesti kulturális életben is történt egy váratlan esemény: a Sziget Fesztivál egyik előadója, a Kiasmos lemondta vasárnap éjjeli koncertjét. Az izlandi techno duó váratlan, személyes jellegű problémákra hivatkozva mondta le a fellépést, amelyet a szlovákiai Grape Festivalon is terveztek. A Sziget szervezői azonban gyorsan reagáltak, és a Kiasmos helyett Christian Löffler német zenész lép fel a Revolut színpadon, aki hasonló zenei stílusban alkot.