A magyarok internetezési szokásai: szórakozás és kapcsolattartás az élen

A GKI legújabb elemzése szerint a magyar internetezők többsége elsősorban szórakozásra és kapcsolattartásra használja a világhálót, míg az online ügyintézés és az oktatási anyagok használata kevésbé népszerű. A digitális kompetenciák terén azonban Magyarország előrelépést mutat.

A szerdán közzétett GKI kutatás rámutat, hogy a magyar internetezők csupán 25 százaléka intézi ügyeit online, és mindössze 20 százalékuk veszi igénybe az online tananyagokat és tanfolyamokat. Ezzel szemben a kapcsolattartás és a szórakozás dominál: a híroldalakat a felhasználók 43 százaléka olvassa, míg a podcasteket csak 18 százalékuk hallgatja.

A digitális kompetenciák terén azonban Magyarország pozitív képet mutat. A kutatás szerint a magyar lakosság 64 százaléka rendelkezik legalább alapszintű digitális készségekkel, ami meghaladja az uniós polgárok 61 százalékos átlagát. A V4-es országok között a magyarok digitális kompetenciái a lengyelekét és a szlovákokét is felülmúlják, csupán a csehek állnak előttünk.

A háztartások internetkapcsolatának elterjedtsége is jelentős fejlődést mutat. Míg 2010-ben a magyar háztartások 58 százalékában volt szélessávú internetkapcsolat, addigra ez az arány 2023-ra 93 százalékra nőtt, ezzel elérve az uniós átlagot. Az online vásárlások terén is felzárkóztunk: a koronavírus-járvány hatására a magyar lakosság 70 százaléka vásárolt az interneten 2023-ra, ami szintén megfelel az uniós átlagnak.

A GKI elemzése kiemeli a területi és demográfiai különbségeket is. Az Észak-Alföldön például 10 százalékponttal kevesebben rendelkeznek internetkapcsolattal, mint a fővárosban, ahol ez az arány 98 százalék. Az alapfokú végzettséggel rendelkezők 75 százaléka, míg a felsőfokú végzettséggel rendelkezők 97 százaléka használja naponta az internetet. A 16-24 évesek körében ez az arány közel 100 százalékos, az 55-74 évesek körében pedig 78 százalékos.

A kutatás szerint a digitális képességek megléte egyre fontosabbá válik a munkaerőpiacon, és a társadalmi egyenlőtlenségek mérséklése érdekében kiemelt figyelmet kell fordítani a periférián élők felkarolására.