Bankbiztonsági szakértőnek adta ki magát, milliókat csalt ki

Egy magát bankbiztonsági szakértőnek kiadó férfi telefonon csalt ki 5 millió forintot egy edelényi nőtől, aki azt hitte, hogy számláját támadás érte. Az Edelényi Rendőrfőkapitányság csalás miatt indított nyomozást az ismeretlen tettes ellen. A csaló azt állította, hogy a nő számlájáról kétmillió forintot akarnak ismeretlenek ellopni, ezért a sértett a kért összeget a férfi által megadott számlaszámra utalta.

A rendőrség szerint egyre több az online csalás Magyarországon, ahol a bűnözők különféle módszerekkel próbálják megkárosítani az áldozatokat. Ilyen esetekben a csalók banki adatokat igyekeznek megszerezni, vagy hozzáférést kérnek a bankszámlákhoz. Egy januári esetben egy tapolcai férfit vertek át, ahol az elkövető az AnyDesk nevű alkalmazás letöltésére vette rá az áldozatot, így szerezve hozzáférést a telefonjához. Márciusban a Nemzeti Védelmi Szolgálat egy hangfelvételt tett közzé, amelyen a csalók szintén ezt az alkalmazást próbálják letöltetni egy nővel.

A rendőrség által javasolt óvintézkedések között szerepel, hogy soha ne adjuk ki bankkártya- és netbank belépési adatainkat ismeretleneknek, különösen nem telefonon vagy interneten. Fontos, hogy a rendőrség vagy a bank alkalmazottai sosem kérnek ilyen információkat telefonbeszélgetés során. Ismeretlen eredetű programokat ne telepítsünk vagy töltsünk le, és legyünk gyanakvóak, ha a telefonáló tört magyarsággal beszél, vagy ha helyesírási hibákat tartalmazó e-mailben ajánlanak kedvező üzleti lehetőséget. Ismeretlenek üzleti vagy befektetési ajánlataiban sem szabad megbízni, különösen, ha kiemelten nagy hozammal kecsegtetnek. Ha bajba kerülünk, azonnal értesítsük a pénzintézetet és tegyünk feljelentést a rendőrségen.