Mórahalmi Mini Magyarország Park: Börtönbüntetés az ötletgazdáknak

Három év hat hónapos börtönbüntetést szabott ki a bíróság a Mórahalmi Mini Magyarország Park ötletgazdáira, akik közel 400 millió forint uniós támogatást nem tudtak visszafizetni.

A Szegedi Ítélőtábla jogerősen három év hat hónap szabadságvesztésre ítélte a mórahalmi makettpark két ötletgazdáját, aki különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntett kísérletében és hamis magánokirat felhasználásában találtatott bűnösnek. A park, amely a történelmi Magyarország műemlékeit 1:25-ös méretaránnyal mutatta be, négy évvel ezelőtt került a hatóságok látókörébe, amikor kiderült, hogy a beruházó és a vele szerződésben álló cégek összejátszva próbáltak meg közel 550 millió forint kárt okozni az Európai Unió és a magyar költségvetésnek.

A vádlottak finanszírozási nehézségekkel küzdöttek a projekt kezdete óta, és az önerő meglétét is csalárd módon igazolták: az elsőrendű vádlott egy napra utalta át a szükséges összeget az erre a célra fenntartott bankszámlára.

A támogatások maximális mértékű lehívása érdekében 2013 májusa és 2014 júniusa között hamis dokumentumokat nyújtottak be a regionális fejlesztési ügynökségnek. Ezek a dokumentumok valótlan adatokat tartalmaztak a makettek darabszámáról és a projekt állapotáról, így a vádlottak olyan munkákra és beszerzésekre is igénybe vettek támogatást, amelyeket valójában nem hajtottak végre.

Az ügyben az állami és az uniós költségvetést végül 436 millió forintos vagyoni hátrány érte, amelyből a végrehajtási eljárás során körülbelül 50 millió forintot sikerült megtéríteni. Az ügy további vádlottai 1 év és egy 1 év 10 hónap közötti börtönbüntetést kaptak. Az ítélet jogerős, fellebbezni nem lehet ellene. Az ügyről korábban a hvg.hu is írt, amikor tavaly ősszel az ügyészség súlyosabb büntetést kért a vádlottakra, akikre első fokon próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést és pénzbüntetést szabtak ki.