Biden szerint India és Japán idegengyűlölő

Joe Biden amerikai elnök idegengyűlölőnek nevezte Japánt és Indiát, és Oroszországgal és Kínával együtt olyan országoknak minősítette őket, amelyek nem akarnak bevándorlókat befogadni, írja a BBC.

Biden kritikája Japánnal szemben alig néhány héttel azután hangzott el, hogy Kisida Fumio miniszterelnök látogatása során az amerikai-japán szövetséget felbonthatatlannak nevezte. India szintén az USA egyik legfontosabb partnere, és a Fehér Ház szerint az elnök nem akart egyik országot sem megsérteni. Az elnök szerda este egy kampányadománygyűjtő rendezvényen, túlnyomórészt ázsiai-amerikai közönség előtt beszélt arról, hogy a novemberi választások a szabadságról, Amerikáról és a demokráciáról szólnak. Biden kiemelte: „Mi szívesen látjuk a bevándorlókat. Gondoljanak bele. Miért akadozik Kína gazdasága annyira? Miért van bajban Japán, Oroszország és India? Mert idegengyűlölők. Nem akarnak bevándorlókat”.

A Fehér Ház tagadta, hogy Biden mondatai lekezelők lettek volna. John Kirby nemzetbiztonsági szóvivő szerint az elnök csak az amerikai bevándorlási politikára tett megjegyzéseket. Kirby hozzátette: „Szövetségeseink és partnereink tudják, hogy Biden mennyire nagyra értékeli barátságukat és együttműködésüket”.

Bár Japánban, Indiában és Kínában viszonylag kevés a külföldön született munkavállaló, Oroszország nagymértékben függ az ilyen típusú munkaerőtől, akiknek nagy része Közép-Ázsiából érkezik. A BBC szerint, míg Japánban és Kínában a gazdasági növekedés lassult, Oroszország gazdasága a szankciók ellenére tavaly kissé fellendült, India pedig megelőzte az Egyesült Királyságot, és 2023-ban a világ ötödik legnagyobb gazdasága lett. Japán évtizedek óta a világ egyik legszigorúbb bevándorlási politikáját alkalmazza, de az utóbbi időben a folyamatosan csökkenő népességszámot a külföldi munkavállalók beutazásának megkönnyítésével is igyekszik kezelni.

Biden, aki a 2020-as kampánya alatt többször is idegengyűlölőnek minősítette Donald Trump volt amerikai elnököt, maga is egyre szigorúbb megközelítést alkalmaz a bevándorlással kapcsolatban.

India és Japán egyelőre hivatalosan nem reagált az amerikai elnök megjegyzéseire.

Joe Biden nemrég Pápua Új-Guineát haragította magára azzal, hogy egy rendezvényen arról beszélt, a nagybátyját kannibál pápua új-guineaiak ették meg a második világháború alatt.

Az amerikai elnöknek más külpolitikai kihívásokkal is szembe kell néznie, mint például a nigeri helyzet. Egy vezető amerikai védelmi tisztviselő szerint orosz katonák léptek be egy légibázisra Nigerben, amelyet amerikai katonák is használnak. Az afrikai országban tavaly jutott hatalomra puccsal a katonai junta, amely azonnal megkezdte a kapcsolatok szorosabbra fűzését Oroszországgal. A puccsista vezetés távozásra szólította fel az országban állomásozó mintegy 1000 amerikai katonát. Az amerikai tisztviselő szerint az oroszok nem keverednek az amerikai katonákkal a 101-es légibázison, hanem egy külön hangárt használnak. Lloyd Austin amerikai védelmi miniszter szerint az oroszoknak nincs hozzáférése az amerikai katonákhoz, illetve a katonai felszerelésekhez. Az amerikai tisztviselő hozzátette, a tervek szerint az amerikai katonák hamarosan visszatérhetnek Nigerből németországi bázisaikra.