Halász Bence ezüstérmet szerzett a kalapácsvetésben

A magyar kalapácsvető, Halász Bence ezüstérmet nyert a férfi kalapácsvetés döntőjében a Párizsi Olimpián. Az amerikai Ethan Katzberg aranyérmet szerzett 84,12 méteres dobással, míg Halász a második helyen végzett 79,97 méteres dobásával.

Halász Bence, aki a döntőbe a hatodik legjobb eredménnyel jutott be, 27. születésnapját ünnepelve, 80 méteres dobást célozott meg az érem megszerzéséhez. A verseny során az ötödik helyen állt, de végül a második helyre lépett előre 79,97 méteres dobásával. A védelmező bajnok, Wojciech Nowicki a hetedik helyen végzett.

Három évvel ezelőtt, amikor a selejtezőkben kiesett, Halász könnyedén került be a döntőbe Párizsban 76,90 méteres dobással. A magyar atléta, aki kétszeres világbajnoki bronzérmes, valamint Európa-bajnoki ezüst- és bronzérmes, most olimpiai ezüstérmet is hozzáadott gyűjteményéhez. A versenyen dominált Katzberg, míg más kiemelkedő kalapácsvetők, mint a lengyelek Fajdek és Nowicki, nem kerültek a dobogóra.

Halász Bence kifejezte vágyát, hogy éremmel ünnepelje születésnapját, és bár az 80 méteres dobás nem jött össze, a 79,97 méteres eredménnyel biztosította a második helyet, mivel a hatodik körben senki sem tudott javítani. Ez a magyar csapat nyolcadik érme a 2024-es nyári olimpiai játékokon.

A Dobó SE kalapácsvetője elbírta az esélyesség terhét, rendkívül magabiztos versenyzéssel, háromszor is centikre a remélt távolságtól ezüstérmes lett. A versenyt értékelve kiemelte, óriási kő gördült le a szívéről, mikor kiderült, az utolsó dobását már az ezüst biztos tudatában végezheti el.

„Örülök, hogy egy ennyire stabil olimpiai döntős versenyzést tudtam bemutatni. Habár a hőn áhított 80 méter nem lett meg, a világbajnokságok és az olimpia mindig helyezésre és címre megy. Hála az égnek, így is meglett az az eredmény, ami szerintem nagyon sok embernek az álma és a vágya volt, remélem, hogy mindenki büszke rám otthon. Emberes munka volt, rendkívül szoros és színvonalas döntő" – mondta Halász.

Újságírói kérdésre elárulta, óriási megkönnyebbülést érzett, mikor látta, az éremcsatában legfőbb riválisainak számító Eivind Henriksen és a végül a dobogó harmadik fokára felálló ukrán, Mihajlo Kohan sem tud javítani az utolsó dobásával. Azaz a hatodik kísérletére úgy állhatott a sokat emlegetett dobókörbe, bármi történik, a második helynél hátrébb nem végezhet.

„Tudtuk, hogy tud ilyet. De azt utólag elmondhatom, én is olyan 82 méteres dobásra készültem. De olyan volt nekem ez az egész verseny, mint amikor az embernek nem jut eszébe egy szó, nem tudja kimondani, de ott van a nyelve hegyén. Ezt éreztem ott a körben. Kicsit ide, kicsit oda, még tudnék ott alkotni valamit dobás közben a technikát, és akkor meglenne a nyolcvankettő, de így utólag mondom, már nem sajnálom, hogy nem jött össze" – tette hozzá Halász.

A szombathelyi olimpikon termetét meghazudtoló futótempóról és ugrómozdulatokról tett tanúbizonyságot ünneplés közben.

„Lehet, hogy sokan nem tudják, hogy serdülőkorosztályban, azaz U16-os korosztályban még országos bajnokságot is nyertem távolugrásban. Bennem van az igazi atléta. Többször is hívtak tízpróbázónak, de mai fejjel, a mai döntő után azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy nekem már a kalapács elég. Tényleg, ilyen adrenalin fűtötte állapotban még én is tudtam gyorsan futni" – mondta Halász.

A szám másik két magyar indulója, Rába Dániel (72,29 m) és Varga Donát (71,65) a pénteki selejtezőben búcsúzott.

OLIMPIA, PÁRIZS 2024
ATLÉTIKA, FÉRFI KALAPÁCSVETÉS
1. Ethan Katzberg (kanadai) 84,12 méter
2. Halász Bence (magyar) 79,97
3. Mihajlo Kohan (ukrán) 79,24

(Borítókép: Halász Bence ünnepel. Fotó: Cameron Spencer/Getty Images)