Az Európai Bíróság büntetést szabott ki a Google-re és az Apple-re

Az Európai Bíróság két jelentős ítéletet hozott, amelyek értelmében az Apple és a Google technológiai óriásoknak milliárdos nagyságrendű bírságot kell fizetniük. Az Apple esetében az ítélet szerint Írországnak vissza kell szereznie a cég által korábban jogellenesen igénybe vett adókedvezményeket, míg a Google-t a piaci erőfölényével való visszaélés miatt büntették meg.

Az Európai Bíróság döntése alapján az Apple-nek 13 milliárd eurót kell visszafizetnie Írországnak, ami az Európai Bizottság 2016-os határozatában foglaltaknak felel meg. Az ítélet szerint az Apple-csoport bizonyos társaságai 1991 és 2014 között olyan adókedvezményekben részesültek, amelyek állami támogatásnak minősülnek. Az Európai Bíróság ezzel megsemmisítette az első fokon eljáró Európai Törvényszék 2020-as döntését, amely még Írország és az Apple javára született, de a fellebbviteli bíróság végül úgy döntött, hogy az elsőfokú bíróság tévedett, amikor úgy ítélte meg, hogy az Európai Bizottság nem bizonyította kellőképpen a vállalat számára biztosított szelektív előny fennállását.

Az ítéletet követően az Apple képviselője a BBC-nek nyilatkozva kijelentette, hogy az ügy sosem arról szólt, mennyi adót fizetnek, hanem hogy melyik kormánynak kell azt megfizetniük, és hogy az Apple mindig is befizette az összes adót, amivel tartozik. Az Apple egyik szóvivője szerint az Európai Bizottság megpróbálja visszamenőlegesen megváltoztatni a szabályokat, és figyelmen kívül hagyja, hogy a nemzetközi adójog előírásai szerint a jövedelmük már az USA-ban is adóköteles volt.

A Google esetében az Európai Bíróság 2,42 milliárd eurós bírságot hagyott helyben, amelyet a Bizottság 2017-ben szabott ki a cégnek, mert előnyben részesítette saját termék-összehasonlítási szolgáltatását. A Google fellebbezése ellenére az Európai Bíróság jóváhagyta az első fokon eljáró Törvényszék döntését, és a legfelsőbb bíróság elutasította a fellebbezést.

Az ítéletek jogerőre emelkedtek, így az Apple és a Google számára ezek a döntések a hosszú jogi procedúrák végét jelentik. Az Apple esetében az ítélet mintegy 5165 milliárd forintnyi euró visszafizetését írja elő, míg a Google-nek mintegy 945 milliárd forintnak megfelelő összeget kell állnia. Az Európai Bizottság korábban azzal vádolta meg Írországot és a Google-t, hogy kreatív pénzügyi konstrukciókkal csökkentették adószámláikat. Az ítéletek az adóügyi és piaci versenyjogi szabályok betartásának fontosságát hangsúlyozzák az Európai Unióban.

Az EU és az Apple több más ügyben is jogi viaskodást folytat hosszú évek óta. Márciusban az Apple közel kétmilliárd eurós bírságot kapott a versenyszabályok megsértéséért, amiért nem tette lehetővé például a Spotifynak, hogy tájékoztassa az iOS-es felhasználóit arról, hogy az App Store-on kívül olcsóbban is elő tudnának fizetni a szolgáltatásaikra. Júniusban az EU újabb frontot nyitott az Apple-lel szemben, vizsgálva, hogy az App Store alkalmazásbolt megfelel-e az Európai Unió digitális piacokról szóló szabályozásának (DMA), valamint azt is, hogy a cég milyen extra költséget aggat a külső fejlesztők nyakába.