Pedofília miatt felfüggesztett plébános jelentős kormányzati támogatást kapott

Több mint 100 millió forint kormányzati támogatást kapott az a kecskeméti plébános vezette egyesület, amely család- és ifjúságvédelmi programokra fordíthatja az összeget, miközben a plébánost pedofília vádjával felfüggesztették.

Hatházi Róbert, a kecskeméti plébános, akit néhány hete felfüggesztettek, miután kiderült, hogy évekkel ezelőtt rendkívül súlyos szexuális visszaéléseket követhetett el kiskorúak ellen, a Kulturális és Innovációs Minisztériumtól 75 millió forintot nyert el szexuáledukációs felvilágosító képzésre. A kecskeméti önkormányzat is 4,5 millió forinttal támogatta az egyesületet.

A Népszava információi szerint Hatházi Róbert fideszes kapcsolatai is figyelemre méltóak, hiszen a kormánypártok elkötelezett embere volt a katolikus egyházon belül. A plébános 2017-ben az akkor még fideszes vezetésű kecskeméti önkormányzattól Ifjúság a Közösségért Díjat kapott. Józsa Bálint, a Momentum kecskeméti elnöke szerint Hatházi a díjat meghálálva fideszes kötődésű, álcivil szervezetek rendezvényeinek adott otthont a templomban.

A kecskeméti önkormányzat által adományozott díj mellett Hatházi Róbertet nem sokkal a bukása előtt, idén júliusban Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsektől címzetes apáti kinevezést is kapott. A kecskeméti közösségben nyílt titok volt, hogy a pedofil férfi Bábel Balázs érseki helyére pályázik.

Amikor Ferenc pápa Budapestre látogatott, Hatházi Róbert a Hősök terén bemutatott szentmise szervezői között volt. A plébános nevére jegyezték be a Kecskemét-Széchenyiváros közösségépítő Egyesületet, amely 2023-ban jóval több mint 100 millió forint kormányzati támogatást kapott.

A Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye átfogó vizsgálatot rendelt el Hatházi Róbert ügyében, és az esetet a Bács-Kiskun Vármegyei Főügyészség kivizsgálásra a Nemzeti Nyomozó Irodának is elküldte. A Népszava értesülései szerint a szexuális visszaélések egy része Homokkomáromban történt, a Nyolc Boldogság Közösség rendezvényén.

A kecskeméti önkormányzatot megkeresték a díj visszavonásának lehetőségével kapcsolatban, de eddig nem kaptak választ. Hatházi Róbert sem reagált a lap megkeresésére. Az egyházmegye titkára, Huszár Nándor szerint az egyházi eljárás célja az esetleges, kánonjog szerinti felelősség megállapítása, és a vizsgálat lezártáig az ártatlanság vélelme érvényesül. Az egyházmegye augusztus 22-én kiadott közleményében gyermekvédelmi ügyben indult eljárásról számolt be.