A kormány és a jegybank közötti feszültség

Nagy Márton pénzügyminiszter bírálta Matolcsy György jegybankelnököt, mondván, hogy a legutóbbi inflációs adatok a kormány intézkedéseit támasztják alá. Nagy szerint Matolcsy téved gazdaságpolitikai és inflációkezelési nézeteiben, és hangsúlyozta az intézmények közötti együttműködés fontosságát.

Nagy Márton kiemelte a semleges gazdaságpolitika szükségességét, és beszélt a háború utáni gazdasági helyreállításra való összpontosításról, prioritásként kezelve a kis- és középvállalkozásokat, valamint a családokat. Figyelmeztetett a szigorú monetáris politika fenntartásának veszélyeire, amely veszélyeztetheti a gazdaságot, és javasolta egy gazdasági miniszter kinevezését, aki egyszerre kezelné a gazdasági és költségvetési eszközöket. Nagy hangsúlyozta a jegybank és a kormány közötti egészséges kapcsolat fontosságát.

Varga Mihály pénzügyminisztert arról kérdezték, hogy elfogadná-e a Magyar Nemzeti Bank vezetését, ha Orbán Viktor miniszterelnök felkínálná neki a pozíciót. Varga azt válaszolta, hogy "Mindig mindent meg kell fontolni.". Orbán Viktor miniszterelnök egy pikniken célzott arra, hogy egyik minisztere átveheti Matolcsy György pozícióját márciusban. Felmerült a spekuláció, hogy Varga lehet a jegybank elnöke, mivel egy új szuperminisztérium létrehozása miatt esetleg nélkülöznie kellene kormányzati szerepét. Varga nem erősítette meg, hogy felkérték-e a bank vezetésére, de kiemelte az árstabilitás fontosságát, mint a jegybank elsődleges feladatát, és hogy a jegybanknak együtt kell működnie a kormányzati intézményekkel.

Orbán politikai igazgatója aggodalmát fejezte ki a jegybank kormányzati intézkedésekkel való összhangja miatt, és Orbán utalt a kormánystruktúra lehetséges változásaira, összevonva a Pénzügyminisztériumot és a Nemzetgazdasági Minisztériumot, valamint egy új miniszter kinevezésére a jegybank élére.

Varga Mihály egy keddi sajtótájékoztatón elárulta, hogy vállalná-e a felkérést, ha a miniszterelnök őt jelölné a Magyar Nemzeti Bank élére. "Ez márciusban lesz esedékes, mindent a maga idejében" – válaszolta, hozzáfűzve, hogy a miniszterelnök van jogosítvány a jegybank elnökének kijelölésére, így nem érzi illetékesnek magát, hogy erre a kérdésre válaszoljon.

A csütörtökön kezdődő kétnapos uniós csúcs előtt Varga bejelentette, hogy sikerült elhárítani minden bojkottra szóló felhívást, így Budapesten rendezhetik az EU gazdasági- és pénzügyminisztereinek informális találkozóját. A találkozón majdnem minden tagállam képviselteti magát.

Koncz Zsófia családügyekért felelős államtitkár elmondta, hogy 2010 óta 30-féle intézkedést vezettek be, ezek között említette a babaváró támogatást, a jelzáloghitel elengedését, a nagycsaládosok autóvásárlásának támogatását, valamint a nagyszülői gyedet. Valamint kiemelte, hogy a bölcsődei férőhelyek megduplázódtak tíz év alatt, és a kormány célja, hogy megduplázza a családi adókedvezmény összegét.

Varga Mihály szerint a növekedés során a beruházásoknak, az exportnak és a fogyasztásnak kell a központban állnia. Rámutatott: a nemzetközi szervezetek is 3, 5 százalékos gazdasági növekedést tartanak reálisnak. Úgy látja, a reálbérek lehetővé teszik idővel, hogy a fogyasztás helyreálljon, illetve a vállalati hitelkamatok csökkenésével a vállalatok hitelezése is aktivizálódjon. Elismerte viszont, hogy nagy kihívás a német gazdaság problémahalmaza. „A 3 és 5 százalék közötti növekedés miniszterelnöki elvárás”, válaszolta azzal kapcsolatban, hogy mennyire kivitelezhető ekkora GDP-bővülés.