A Balatonring sorsa: Eladva és benőve

Közel egy évtizedes huzavona után végre gazdára talált a MotoGP magyar nagydíjának otthont adó Balatonring területe, melyet nettó 664,3 millió forintért vásárolt meg a legnagyobb hitelező, a Sávolyi Termálcentrum Kft. Az ingatlan spanyol kézben maradt, hiszen a cég tulajdonosa a madridi Inmobiliaria Cuarenta De Granada S.L.

A Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. hét évig tartó felszámolása végül befejeződött, a bíróság elrendelte a cég törlését is. A területet a Cég-Controll Kft. által kezelt felszámolás során értékesítették, licit helyett egyezség alapján. A Sávolyi Termálcentrum Kft. 2023-as pénzügyi mérlege nem mutatott árbevételt, vesztesége 7 millió forint volt, és saját tőkéje mínusz 4 milliárd forintot tükrözött, kötelezettségei pedig meghaladták a 6,3 milliárd forintot. A területet 9,7 millió euró erejéig jelzálog terheli a cég javára.

A Balatonring területe az M7-es autópályától 2,5 kilométerre, a horvát határtól pedig 50 kilométerre helyezkedik el. A projektet eredetileg a spanyol Sedesa-csoport vitte, 2008. november 6-án még az alapkövet is letették, és 15,3 milliárd forint hitelt igényeltek a megvalósításhoz. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. azonban 2010-ben visszavonta a hitelt, így a motorversenypálya nem épült meg.

A területet jelenleg gyom és 10-20 centiméter törzsátmérőjű nyárfák borítják, ami a helyi lakosok szerint az évtizedes huzavona eredménye. A Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. tulajdonában lévő ingatlan először kényszertörlés alá került, majd 2017-ben felszámolásba fordult az eljárás. A felszámoló többször is meghirdette az ingatlant, de csak most sikerült eladni.

A spanyol befektető azonban nem verte nagydobra a vásárlást, és a 24.hu megkeresésére semmire sem válaszolt. A sávolyi önkormányzat sem reagált arra, hogy megkapták-e a 292 millió forintnyi követelésüket, illetve tudnak-e már valamit a terület hasznosításáról. Az egyik helyi lakó elmondta viszont, hogy az ingatlant benőtték a nyárfák és főleg a gaz.

A projekt nélkül maradt társaságot, a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft.-t 2015 májusában a bíróság megszűntnek nyilvánította, és már a kényszertörléséről is rendelkezett. A felszámolásból most megszerzett terület a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft. tulajdonában állt, a projekt nélkül maradt társaságot azonban 2015 májusában a bíróság megszűntnek nyilvánította, és már a kényszertörléséről is rendelkezett. 2017-ben fordult kényszertörlésből felszámolásba az eljárás. A vagyon értékesítésére a felszámoló többször meghirdette az ingatlant, de eredménytelenül. Végül a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft., már nem akart hozzá járulni az áron aluli értékesítéshez.

Szeptemberben a felszámolást lebonyolító céget, a Cég-Controll Kft.-t a Centurio Gazdasági Szaktanácsadó Kft. váltotta.