Minden, amit az iPhone 16-ról tudnia kell

Az Apple szeptember 9-én mutatta be az iPhone 16-os családot, amely az új A18-as chipnek és a kifejezetten az Apple Intelligence futtatására tervezett hardvernek köszönhetően új szintre emeli a felhasználói élményt, bár az almás MI Európában egyelőre nem érhető el. Az előrendelés szeptember 13-án kezdődik, a hivatalos megjelenés pedig egy héttel később, szeptember 20-án lesz.

Az iPhone 16 és iPhone 16 Plus finomított külsővel, új hátlapi kamera elrendezéssel és az A18-as chippel érkezik, míg az iPhone 16 Pro és iPhone 16 Pro Max nagyobb kijelzőkkel, 48 megapixeles ultra széles látószögű kamerával és még erősebb A18 Pro chippel büszkélkedhet. Az új készülékek az Apple Intelligence futtatására lettek tervezve, de az EU-ban megszavazott Digital Markets Act miatt ez a funkció itt nem lesz elérhető. Az iPhone 16 és iPhone 16 Plus nem sokat újít az előd iPhone 15-höz képest, de az Apple néhány újítást azért bevetett, mint például az új Kameravezérlőt (Camera Control), amely egy apró touchpadként működik, érzékeli a gesztusokat, és a fotózást és videózást teszi könnyebbé és interaktívabbá. A Pro modellekben az A18 Pro chip 15 százalékkal gyorsabb grafikus meghajtót és 20 százalékkal gyorsabb processzort kapott az elődhöz képest, valamint a hardveres sugárkövetés is akár kétszer gyorsabb lehet. Az új iPhone-okat profi funkciókkal is ellátták, mint például a 4K-s, 120 képkocka/s-es Dolby Vision-videórögzítés és az Audiomix, amely lehetővé teszi a videókban a beszéd hangzásának utólagos módosítását. Az iPhone 16 Pro megnövekedett üzemideje és a gyorsult vezeték nélküli töltés is kiemelkedő jellemzők. Az új készülékek ára nem változott a tavalyi modellekéhez képest, az iPhone 16 400 ezer forintról indul, míg az iPhone 16 Pro Maxért 600 ezer forintot kér el az Apple. A két alapmodell több színben, míg a Pro modellek titán kiadásokban lesznek elérhetők.

Az iPhone-ok árazását összehasonlítva a konkurens androidos csúcskészülékekkel, a Pixel 9 és a Galaxy S24 mobilokkal, az látható, hogy az árkülönbség nem jelentős. Az iPhone 16 128 gigabájtos alapmodelljéért Magyarországon 399 990 forintot kérnek, míg a Pixel 9 és a Galaxy S24 hasonló modelljeiért 379 990, illetve 369 990 forintot. A 128 gigás iPhone 16 Pro már félmillió forint, míg a Pixel 9 Pro 464 990 forintért kapható, a Samsung Galaxy S24+ pedig 479 990 forintért, amely már 256 gigabájtos tárhellyel rendelkezik. A csúcsmodellek között a Google Pixel 9 Pro a legjobb ajánlat 509 990 forintos árcédulájával, míg az iPhone 16 Pro Max és a Samsung Galaxy S24 Ultra 599 990 forintba kerül. Az iPhone-ok tehát nem sokkal drágábbak, mint a konkurens gyártók készülékei, de a hazai piacon továbbra is az Apple márkanévhez kapcsolódnak a legmagasabb árcédulák.

Hiába várták az elemzők, nem lesz áremelés a legújabb iPhone-oknál – emelte ki a tegnapi telefonbemutató értékelése kapcsán cikkében a Marketwatch, sőt, az iPhone 14 és az iPhone 15-ös modellek árát csökkenti is az Apple. A befektetők sem örültek ennek a hírnek, az első árfolyamreakció közel 2 százalékos mínusz volt az Apple részvényeinél, amin az sem segített, hogy mivel rendszerint a bemutató előtt már kiszivárognak a főbb részletek a telefonról, így a bemutató maga sok meglepetést nem okozott.

Az elemzők csalódottságát az is okozhatja, hogy a mesterséges intelligencia-képességeket csak fokozatosan vezeti be a készülékekre az Apple. A Forrester elemzője kiemeli, hogy Siri egyelőre nem fogja megváltoztatni azt, ahogy kapcsolatba lépünk a körülöttünk lévő világgal, de a digitális asszisztens egyre többet használja a készüléken lévő információkat és a személyes kontextust, hogy javítsa a felhasználói élményeket. Az Apple-t követő elemzők egy része arra számított, hogy az „Apple Intelligencia” egy új szuperciklust fog elindítani, ugyanis az új képességek miatt többen lecserélik készülékeiket, és ez egy áremelkedéssel együtt megfordíthatta volna a bevételek csökkenő tendenciáját a vállalatnál. A CFRA elemzője kiemelte, hogy az új készülék mesterséges intelligencia funkciói korlátozottak, és többségét már a júniusi fejlesztői konferencián bemutatta az Apple, nem volt sok újdonság. Az Evercore elemzője optimistább, jövőre, a következő generációs iPhone-nál már áremelkedésre számít, és véleménye szerint egy erős kétéves iPhone-ciklus elején vagyunk. Szerinte az, hogy most nem emelt árat az Apple, annak tudható be, hogy az Apple Intelligence még kezdeti stádiumban van, és a gazdaság lassul, ami nem kedvez az iPhone-ok iránti keresletnek.

A Marketwatch szerint világos, hogy az áremelés elmaradásával az Apple célja az, hogy az értékesítési volument növelje, de nem biztos, hogy az Apple Intelligence már elég jó ahhoz, hogy a fogyasztók mérlegeljék a váltást, és elinduljon egy nagy cserélési ciklus. Kérdéses, hogy a fogyasztóknak az, hogy a kicsit gyorsabb, könnyebb telefon, jobb akkumulátorral és kamerával rendelkezik, elegendő-e ahhoz, hogy egy drága cserélt hajtsanak végre.

A Bloomberg hasonló következtetésre jutott, a hardverfejlesztések mérsékeltek, a mesterséges intelligencia-technológia pedig továbbra is várat magára, ahogy a bemutatón fogalmazott Tim Cook, az iPhone 16-ot „az alapoktól kezdve” az AI-ra építették, bár a képességeket csak fokozatosan, szoftverfrissítésekkel fogják hozzáadni a készülékhez. Az első eszközök béta-tesztjét októberre ígéri a vállalat. Az Apple igyekszik felzárkózni a mesterséges intelligencia világában az olyan nagy technológiai szereplők, mint a Google és a Microsoft mögött, de az Apple Intelligence még korai fázisban van, számos kulcsfontosságú funkció csak jövőre érkezik meg, és a technológia egyelőre az üzenetek és értesítések összegzésére összpontosít. Az iPhone 16-os széria eladásait az segítheti az Apple várakozásai szerint, hogy az új készülékekre lesz szükség az AI-funkciókhoz. Ennek hatása azonban elemzők szerint korlátozott lehet az elején, tekintve, hogy csak októberben jön az első új funkciók tesztje. Sok funkciót még mindig finomhangolnak, és nem állnak készen az élesítésre – fejtette ki véleményét az eMarketer elemzője hozzátéve, hogy a késések valószínű oka a biztonságra és az adatvédelemre való összpontosítás.

Az iPhone bemutatóját mindig kiemelt figyelemmel követik a befektetők, tekintve, hogy a termék a bevételek több mint felét adja. Ezúttal az első reakció negatív volt, bár a kereskedést végül stagnálással zárta az Apple árfolyama. Ha a korábbi iPhone-bemutatókat megnézzük, a bejelentés napján többségében esett az Apple árfolyama, a következő egy hétben azonban fele-fele arányban emelkedett és esett a papír. A legelső iPhone 2007-es bemutatásakor különösen nagy volt az árfolyammozgás.

Az új iPhone 16 és 16 Plus modellek esetében a leginkább szembetűnő változást a frissített színpaletta, a plusz kameragomb és a vertikálisan elhelyezett lencsék jelentik. A sima iPhone 16 2556 x 1179 pixel felbontású (460 ppi) 6,1 hüvelykes OLED képernyővel, míg a nagyobb Plus modell 2796 x 1290 pixeles, 6,7 hüvelykes OLED panellel rendelkezik. A kijelzők továbbra is csak 60 Hz-es képfrissítésre képesek, ami elmarad a konkurencia által kínált 120 Hz-től. A belső hardver azonban jelentős előrelépést mutat az előző generációhoz képest: a négy nanométeres Apple A16 Bionic chipet egy 3 nanométeres A18 processzorra cserélték, amely a számítási képességek terén 30 százalékkal, grafikus teljesítményben pedig 35 százalékkal teljesít jobban a tavalyi iPhone 15-nél. Az alapmodellek kamerái leginkább csak ráncfelvarrást kaptak, a főkamera 48 megapixeles maradt, de a széleslátó kamera autofókuszt is kapott, így már ezt is lehet használni makrofotózásra.

A Pro és Pro Max modellek esetében a kávák csökkentésével nőtt a kijelző, a Pro modell 6,3 hüvelykesre (2622 x 1206 pixeles, 460 ppi), míg a Pro Max 6,9 hüvelykesre (2868 x 1320, 460 ppi). A Pro modellekben az új Apple A18 Pro lapkakészlet jelentős előrelépést jelent, nagyobb cache-sel és 6 magos GPU-val rendelkezik. A Pro és a Pro Max modellek hátlapján három kameraegység kapott helyet, a főkamera mellett most már a sima Pro modell is megkapta az 5x-ös periszkópos telefotó egységet, valamint egy teljesen új, 48 MP felbontású széleslátó kamerát. A videósok számára kedvező újítás, hogy több mikrofon veszi a hangokat, és el lehet különíteni a hangforrásokat. Az iPhone 16 Pro és Pro Max modellek szintén támogatják a Qi2 töltési szabványt, de vezeték nélkül továbbra is MagSafe az ajánlott, itt ugyanis 25W a maximum.