Kamala Harris és Donald Trump közötti szoros verseny

A 2024-es amerikai elnökválasztás Kamala Harris és Donald Trump közötti szoros versenynek ígérkezik, ahol a női szavazók támogatása kulcsfontosságú lehet. A közvélemény-kutatások szerint Harris és Trump országos támogatottsága körülbelül 50%-os, ami kiélezett küzdelmet vetít előre.

A 2020-as amerikai elnökválasztáson 10 millióval több nő szavazott, mint férfi, ami rávilágít arra, hogy meghatározó szerepet játszanak az eredmény alakulásában. A női szavazók körében Harris 4 százalékpontos előnnyel rendelkezik Trump felett, míg a regisztrált női szavazók körében ez az előny még nagyobb, 13 százalékpont. A spanyolul beszélő szavazók körében is növekszik Harris támogatottsága. A nők számára fontos kérdések között az infláció és az életköltségek emelkedése, a demokrácia fenyegetése, az immigráció, az abortusz és a fegyverkontroll szerepelnek. A gazdaság sokak számára aggodalomra ad okot, csupán 20% szerint javult a pénzügyi helyzetük Biden elnöksége alatt, míg 48% szerint Trump alatt volt jobb. Az abortusz vitája is jelentős, 72% a fehér nők számára fontos kérdés az elnökválasztáson. Az olyan csatatér államokban, mint Arizona és Michigan, az abortuszjogokkal kapcsolatos női nézetek befolyásolhatják az eredményt.

A verseny szorosabb, mint az előző választásokon, Harry Enten, a CNN adatelemzője szerint ez lehet a legközelebbi elnöki kampány több mint 60 éve. Az első vitára Philadelphiában kerül sor, amelyet az ABC News David Muir és Linsey Davis moderál. A vita témái között szerepel a gazdaság, az immigráció és a külpolitika. Harrisnak mérsékeltként kell pozicionálnia magát és távolságot kell tartania a Biden-adminisztráció percepciójában sikertelen politikáitól. Trump valószínűleg megpróbálja Harris-t Biden népszerűtlen politikáihoz kötni. Mindkét jelölt alaposan felkészült a vitára, Harris Trump korábbi vitatapasztalatait tanulmányozza, míg Trump saját korábbi vitáin szerzett tapasztalataira támaszkodik. A vita nagy nézettséget várhat és jelentős hatással lehet a kampányra.

Harris demokrata kampánya új reklámfilmet mutatott be, amelyben Barack Obama bírálja Donald Trumpot, és országszerte sugározzák, többek között a Fox News-on is. A kampány kommunikációs igazgatója szerint nem a tömegek mérete a fontos, hanem az emberek életének jobbítása. Egy másik kisfilmben Trump korábbi munkatársai és szövetségesei, köztük Pence, Esper és Bolton is kritizálják az exelnököt, figyelmeztetve, hogy veszélyt jelent a hadsereg és a demokrácia számára.

: Article-1 : Article-2 : Article-3 : Article-4