Rejtélyes betörések sorozata Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Öt szabolcsi polgármesteri hivatalba törtek be rövid idő alatt, a rendőrség nyomoz, a cél a vagyoni haszonszerzés lehetett.

Augusztusban több betörés is történt Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei polgármesteri hivatalokban, azonban a hatóságok a nyomozás érdekeire hivatkozva korábban nem közölték, hogy pontosan hol és mit tulajdonítottak el az elkövetők. Hadházy Ákos kérdéseire válaszolva Polt Péter legfőbb ügyész felfedte, hogy a Biri, Geszteréd, Nyírbogát, Nyírvasvári és Terem településeken történtek a betörések 2024. augusztus 10. és augusztus 21. között.

Az elkövetők jellemzően készpénzt vagy azt tartalmazó széfeket tulajdonítottak el, és a rendelkezésre álló adatok szerint a betörések célja vagyoni haszonszerzés volt. Az eltulajdonított széfek tartalmát a készpénz kivételével hátrahagyták, ami ezt az elméletet erősíti. Különösen a Nyírbogátiból eltulajdonított széf esete érdekes, mivel abban voltak olyan iratok is, amelyek mindeddig nem kerültek elő, és azonosításuk még folyamatban van.

Érdekesség, hogy az érintett települések mindegyike Simon Miklós fideszes országgyűlési képviselő választókörzetéhez tartozik, aki maga is Nyírbogáton él. A kirabolt önkormányzatot felesége, Rizsák Ildikó vezeti, aki a választáson fölényesen győzött. Simon Miklós korábban 13 évig volt a falu polgármestere, és polgármesterként indítványozta, hogy távozásakor férje vaskos végkielégítést kapjon. A posztot felesége vette át, amikor az összeférhetetlenné vált az országgyűlési képviselőséggel.