"Semmelweis" - Magyarország hivatalos Oscar-nevezése

A "Semmelweis" című film, melyet Koltai Lajos rendezett és Vecsei H. Miklós, valamint Nagy Katica főszereplésével készült, képviseli Magyarországot az Oscar-díj "nemzetközi film" kategóriájában. A film, amelyet a mozikban körülbelül 350 000 néző látott, a magyar filmművészet egyik jelentős sikerét jelenti, és sikerei a legnagyobb streaming platformon is folytatódtak.

A film kiválasztását egy szakmai testület végezte, amelynek tagjai között volt Káel Csaba mozgóképipari kormánybiztos, Koncz Gabriella vágó, Lukácsy György dramaturg-rendező, Novák Emil operatőr-rendező, a Magyar Filmakadémia elnöke, Pesti Ákos filmgyártási szakember, Sipos Zsuzsanna Oscar-díjas berendező (Dűne) és Szabó Csilla dramaturg. A "Semmelweis" a 18 jelölt magyar mozifilm közül került ki győztesen, mint Magyarország hivatalos Oscar-nevezése.

A film a híres magyar orvos, Semmelweis Ignác életét dolgozza fel, és a magyar filmművészet azon irányzatába illeszkedik, amely nemzeti hősöket állít középpontba, és jelentős állami támogatást kap. A Nemzeti Filmintézet 2,4 milliárd forinttal támogatta a film elkészítését. A "Semmelweis" producere Tamás Lajos, és a film már két díjat is nyert a Magyar Filmfesztiválon.

Az Amerikai Filmakadémia szabályai szerint minden ország egy mozifilmet nevezhet az Oscar-díjra. A jelöltek listáját 2025. január 17-én hozzák nyilvánosságra, míg az Oscar-díjátadó ünnepséget 2025. március 2-án rendezik meg Los Angelesben.