PlayStation 5 Pro: Hamarosan érkezik a Sony új csúcskonzolja

A PlayStation 5 Pro bemutatója közeledik, és bár sok részlet még nem ismert, a Sony már előrevetítette az új konzol érkezését. A technológiai fejlesztések és a játékélmény javítása érdekében a Sony állítólag jelentős teljesítménynövelést hajtott végre az új modellen.

A PlayStation 5 Pro-ról szóló pletykák és információk egyre többet sejtetnek a közelgő bemutatóról. A Sony a PlayStation 30. évfordulójára kiadott képen már utalást tett az új konzolra, amely a kiszivárgott képekkel megegyező dizájnelemeket mutat. A hivatalos bejelentésre 2024 szeptemberében kerülhet sor, egy technológiai bemutató keretében, amely magyar idő szerint szeptember 10-én 17 órakor lesz.

A PlayStation 5 Pro technikai jellemzői között szerepel a gyorsabb és hatékonyabb rendszermemória, amely akár 30 százalékkal nagyobb sebességet ígér, valamint a "High CPU Frequency" mód, amely a CPU-t akár 3,85 gigahertzre is képes órajelni. A grafikus egység tekintetében még nagyobb a fejlődés, állítólag akár 45 százalékkal nagyobb teljesítményt nyújt a hagyományos grafikus számításokhoz, és a sugárkövetés terén akár négyszeres teljesítménynövekedést kínál. A PS5 Pro videokártyája 28 százalékkal gyorsabb memóriával rendelkezik, és 67 százalékkal több számítási egységgel frissítették, ami a játékok 45 százalékkal gyorsabb renderelését eredményezi.

A Sony a hangzás terén is fejlesztéseket hajtott végre, és a belső memória 1 terabájtos marad, hasonlóan a PS5 Slimhez. A PS5 Pro cserélhető Blu-ray meghajtót kapott, és a Sony versenyképes áron szeretné kínálni a konzolt. A jelenlegi PS5 ára körülbelül 185 ezer forint, így a Pro modell várhatóan ennél magasabb áron kerül majd piacra. A PS5 Pro három fő újítással érkezik: egy erősebb videokártyával, gyorsabb sugárkövetéssel és mesterséges intelligencián alapuló képfelskálázással.

A PS5 Pro idén év végén érkezik, 2 terabájtos SSD-vel, és kizárólag optikai meghajtó nélküli változatban lesz kapható. A konzol ára 700 dollár körül várható, ami átszámítva és az adók, valamint egyéb költségek hozzáadásával akár 280 ezer forint is lehet. A hivatalos európai ár 800 euró lesz, ami Magyarországon alsó hangon is 320 ezer forintot jelent, és jó eséllyel a gép ennél is többe fog kerülni. A PlayStation 5 Pro 2024. november 7-én kerül a boltokba.

A Sony kedden egy kilencperces prezentációban mutatta be a PlayStation 5 felturbózott változatát, amely a Pro névre hallgat. A cég ígérete szerint a konzollal nem kell majd választani a stabil teljesítmény és a lehető legjobb grafika között. A PS5 Pro előrendelése szeptember 26-án kezdődik, a november 7-i kiskereskedelmi megjelenés előtt. 699,99 dolláros áron lehet majd megvásárolni, ami átszámítva valamennyivel több mint 252 ezer forint, azonban azzal érdemes számolni, hogy itthon pár tízezer forinttal többet kérhetnek érte, többek közt az áfa miatt is.

A PS5 Pro kompatibilis a PlayStation VR2 fejhallgatóval, a PlayStation Portal kézi konzollal és a meglévő PS5 kontrollerekkel is. A Sony elmondása szerint a PS5 Pro felhasználói felületén és hálózati szolgáltatásain nem változtat, így azok megegyeznek majd a meglévő konzollal. A Sony szerint a fejlesztők ingyenes szoftverfrissítéseket készítenek a meglévő játékokhoz, amelyeket PS5 Pro Enhancedként fognak megjelölni. Az első PS5 Pro Enhanced játékok között lesz többek közt az Alan Wake 2, az Assassin's Creed: Shadows, a Hogwarts Legacy, a Marvel's Spider-Man 2 és a The Last of Us Part II Remastered.