Ukrajna és Magyarország építő jellegű párbeszédet folytat

Az ukrán miniszterelnök, Denisz Smihal szerint Ukrajna és Magyarország között jelenleg gyakorlatias, építő jellegű párbeszéd zajlik az európai integráció témájában.

Denisz Smihal ukrán miniszterelnök a kijevi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az európai integráció kérdésében Ukrajna és Magyarország között jelenleg építő jellegű, gyakorlatias párbeszéd folyik. Az Interfax-Ukrajina hírügynökség szerint a kormányfő hozzátette, hogy Magyarország az EU Tanácsának soros elnöki tisztét tölti be ebben a félévben, és 2025-ben Lengyelország és Dánia következik. Smihal kiemelte, hogy "ma nem látok globális fenyegetést európai integrációs utunkon" és méltatta az első ukrán iskola megnyitását Magyarországon.

A két ország kapcsolata nem mindig volt zökkenőmentes. Szijjártó Péter júniusban jelentette be, hogy az Ukrajnával folytatandó EU-csatlakozási tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült. Orbán Viktor miniszterelnök tavaly decemberben még úgy nyilatkozott, hogy Ukrajna EU-csatlakozását távolinak látja. Az Európai Bizottság hét feltételt támasztott Ukrajnának a tagjelölti státusz megszerzéséhez, amit az ország meg is kapott, annak ellenére, hogy még nem teljesítette az összes feltételt. A magyar kormány korábban kifogásolta, hogy Ukrajna korlátozza a kárpátaljai magyar kisebbség jogait.

Az EU-csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajna és több uniós tagállam is sürgette, még a magyar EU-elnökség kezdete előtt. Viktor Mikita, Kárpátalja kormányzója szerint Magyarországnak is érdeke Ukrajna EU-tagsága, és a két ország közötti infrastrukturális kapcsolatok fejlesztése, valamint új határáteresztő pontok nyitása is fontos feladatok közé tartozik. Az első ukrán iskola megnyitása Magyarországon, amely szeptember 1-jén történt meg Csepelen, szintén a két ország közötti együttműködés eredménye.

Néhány hete még nem volt ilyen kisimult a diplomáciai viszony a két ország között, legalábbis magyar részről heves tiltakozást váltott ki az ukrán álláspont a Lukoil-ügyben, azaz hogy Ukrajna nem akarja átengedni a területén Magyarország felé az orosz olajat. Erre azóta megszületett a megoldás, a Mol megállapodott az orosz olaj szállításáról.