Volkswagen válságban: Kollektív szerződések felmondása és sztrájkfenyegetés

A Volkswagen-csoport súlyos lépéseket hozott, több évtizedes kollektív szerződéseket mondott fel Németországban, miközben a szakszervezetek sztrájkkal fenyegetnek. A vállalat részvényei több mint négy éves mélyponton vannak.

A Volkswagen igazgatótanácsa kedden tájékoztatta az IG Metall szakszervezetet számos kollektív szerződés felmondásáról. A felmondott szerződések között szerepel egy munkahelyvédelmi megállapodás is, amely 2029-ig biztosította volna a munkahelyeket a gyártó németországi üzemeiben. A cég hat munkaügyi megállapodást szüntetett meg, beleértve a 1994 óta érvényben lévő foglalkoztatási védelmi megállapodást és a vezető beosztású, valamint szakképzett munkavállalókra vonatkozó bérmegállapodásokat.

A Volkswagen vezetősége szerint a döntés célja a hosszú távú kilátások biztosítása és a rövid távú versenyképesség növelése. A munkahelyek védelme 2025. június 30-ig fennmarad, de a vállalat tárgyalásokat kezd a munkavállalói képviselőkkel az új feltételekről.

A szakszervezetek és a munkástanácsok hevesen tiltakoznak a döntés ellen. Daniela Cavallo, a Volkswagen Munkástanács elnöke szerint heves ellenállást tanúsítanak a munkahelyek megszüntetésére irányuló történelmi támadás ellen. Thorsten Gröger, az IG Metall szakszervezet vezető tárgyalója hangsúlyozta, hogy a munkavállalók biztonsági hálója épp a mostani kihívások idején lenne a legfontosabb.

A Volkswagen árfolyama ma 3,3, idén pedig 20,5 százalékos mínuszban van. A részvények lejtmenetbe kerültek az elmúlt hetekben. A vállalat már korábban is figyelmeztetett, hogy gyárbezárások is elképzelhetőek Németországban. A cég szerint ezek az intézkedések nélkülözhetetlenek a versenyképesség növeléséhez a jelenlegi gazdasági helyzetben.

A Volkswagen-csoport Magyarországon is rendelkezik érdekeltségekkel, többek között a győri Audi gyár révén, amely az egyik legnagyobb munkaadó és befektető az országban. A magyar részleget most már érintik a németországi helyzet hatásai, az Audi Hungaria Zrt.-nél a vállalat teljes igazgatósága részt vett a szakszervezeti képviselőkkel közös Bizalmi értekezleten, ahol a magyarországi létesítmény versenyképességének további erősítése volt napirenden. Michael Breme, az igazgatóság elnöke kiemelte, hogy a költségek csökkentése és a hatékonyság javítása kulcsfontosságú a vállalat jövője szempontjából, és a változó környezetben is biztosítani kell a vállalat stabilitását és a munkahelyek jövőjét. Az anyacég Volkswagen érintő gazdasági problémák jelentősen hatnak a foglalkoztatásra is, így a vállalatvezetés kiemelt célja új megbízások elnyerése vagy akár új üzleti területek kialakítása is.