Novák Katalin a demográfiai kihívásokról beszélt

Novák Katalin, az X-Y Worldwide NGO alapítója és vezérigazgatója, először jelent meg nyilvánosan a kegyelmi ügy óta. A 2024-es World Knowledge Fórumon beszélt Dél-Korea alacsony születési arányának veszélyeiről, ahol a nők átlagosan csak 0,7 gyermeket szülnek.

Novák Katalin, aki korábban Magyarország államfője is volt, kiemelte Magyarország sikereit a születési ráta növelésében, merész családtámogatási politikák révén. Magyarország termékenységi rátája 2011-ben 1,23 volt, és 2021-re 1,59-re emelkedett, míg Koreáé azonos időszakban 1,24-ről 0,72-re csökkent. Novák hangsúlyozta a demográfiai kihívások kezelésének fontosságát, mondván: "Egy ország gyermek nélkül haldokló ország, ami egy haldokló világot jelent."

A volt államtitkár megjegyezte, hogy Magyarországon a születési ráta korábban 1,27 volt, ami demográfiai katasztrófának számított, de a jelenlegi kb. 1,36-os értékkel javuló tendenciát mutat. Dél-Korea elnöke, Jun válaszul népességvészhelyzetet hirdetett. Novák Katalin a fórumon ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a demográfiai problémák kezelése nélkülülőző fontosságú egy ország jövője szempontjából.