Elektronikus belépési engedély bevezetése Nagy-Britanniában

Jövő tavasztól az Európai Unióból érkezőknek, köztük a magyar állampolgároknak is elektronikus belépési engedélyt kell kiváltaniuk, ha Nagy-Britanniába szeretnének utazni.

Az MTI által közölt brit belügyminisztériumi tájékoztatás szerint az elektronikus beutazási engedély (Electronic Travel Authorisation, ETA) nevű online dokumentumot 2025. március 5-től kérelmezhetik azok a beutazók, akik jelenleg vízum nélkül utazhatnak Nagy-Britanniába, köztük az európai uniós állampolgárok is. Az ETA birtokában 2023. április 2-től léphetnek be az országba.

A belépési engedély 10 fontba, azaz körülbelül 4700 forintba kerül, és két évig vagy a kérelmező útlevelének lejártáig érvényes. Az engedély korlátlan számú beutazást tesz lehetővé Nagy-Britanniába, esetenként hat hónapnyi időtartamra. Az ETA-engedélyek digitálisan kapcsolódnak a beutazók útleveléhez, és lehetővé teszik a robusztusabb biztonsági szűrést még az utazás megkezdése előtt.

A brit belügyminisztérium bejelentése szerint jövő januártól az Európán kívüli térség többi nem vízumkötelezett országára, végül 2025 áprilisától az európai országokra is érvénybe lép az ETA-rendszer. Ezzel az intézkedéssel gyakorlatilag minden olyan országra kiterjed az elektronikus beutazási engedély kiváltási kötelezettsége, amelyek állampolgárai vízum nélkül utazhatnak be Nagy-Britanniába.

Nagy-Britannia 2020 januárjában hagyta el az Európai Uniót, és az uniós tagság megszűnése utáni átmeneti időszak lejártával kilépett az EU egységes belső piacáról és vámuniójából is. A Brexit után London jelezte, hogy a vízumkötelezettség nélküli beutazóknak is szükségük lesz belépési engedélyre, amit a júliusi parlamenti választások után hivatalba lépett munkáspárti kormány is átvette a konzervatív elődjétől.

Az ETA-rendszert kísérleti jelleggel Katar esetében már tavaly bevezette a brit kormány, idén februártól pedig az Öböl-menti Együttműködési Tanácshoz (GCC) tartozó többi ország – Szaúd-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Omán, Kuvait és Bahrein –, valamint Jordánia állampolgáraira is kiterjesztette.

Nem kell kiváltaniuk az ETA-t azoknak az EU-állampolgároknak, akik 2020 végéig törvényesen és életvitelszerűen letelepedtek Nagy-Britanniában, és megszerezték az ehhez szükséges, meghatározatlan időre szóló tartózkodási engedélyt (EU Settled Status), amely változatlanul biztosítja számukra a brit EU-tagság idején megszerzett jogosultságaikat.