Üzemanyagárak csökkenése és a heti többszöri árazás Magyarországon

Magyarországon jelentős, 17 forintos árcsökkenést regisztráltak az üzemanyagok terén, amelynek következtében a benzin ára a régiós átlag alá esett.

A Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) pénteki közleménye szerint az üzemanyagok árai 17 forinttal csökkentek, így a benzinár most már a régiós átlag alatt helyezkedik el, míg a dízel ára közel azonos a régiós szintekkel. A csökkenés hátterében több tényező is áll, többek között a makrogazdasági folyamatok, geopolitikai konfliktusok és a forint árfolyamának változása.

Orbán Viktor miniszterelnök elismerte, hogy a kormány korábbi javaslata, amely a régiós átlagárhoz igazította volna a hazai üzemanyagárakat, nem volt hibátlan. A kereskedők jogos kérésére a kormány újrakalkulálja a számokat, és csak a szomszédos országok árai alapján határozza meg az átlagárat. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter korábban felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy csökkentsék áraikat önkéntes alapon, ellenkező esetben a kormány két héten belül intézkedéseket fog hozni. A MÁSZ azonban hangsúlyozta, hogy az üzemanyagárakat elsősorban nem a kereskedők, hanem a globális gazdasági tényezők alakítják.

Az olajtermékek árának mérséklődése mellett a kőolaj ára is csökkent, amihez hozzájárult a forint erősödése, az amerikai nyersolajkészletek váratlan növekedése, valamint a közel-keleti feszültségek enyhülésére utaló jelek, mint például az Izrael-Hamász tűzszünetre vonatkozó hírek.

Európai uniós viszonylatban a magyarországi benzinárak az 18., míg a dízelárak a 15. helyen állnak. A régióban a benzin ára a negyedik, a dízelé pedig a harmadik legolcsóbb. A Telex elemzése szerint a magyar benzin- és dízelárak a régióban magasnak számítanak, bár az EU egészében már nem annyira. Az üzemanyagárak további csökkenésére is számíthatnak a fogyasztók, a holtankoljak.hu szerint hétfőtől a benzin és a gázolaj esetében is 2 forinttal csökken a nagykereskedelmi ár.

A MÁSZ rendszeresen közzéteszi a hazai és régiós üzemanyagárakat, amelyek elérhetőek a szövetség honlapján, a www.petroleum.hu címen, valamint visszamenőlegesen is megtalálhatóak lesznek az „Árinformációk” menüpont alatt. A szervezet bízik abban, hogy az árak nyilvánosságra hozatala segíti a hazai üzemanyagpiac összehasonlíthatóságát a környező országokkal.

A MOL-csoport bejelentette, hogy változtat eddigi árképzési gyakorlatán, és megteremti a lehetőségét annak, hogy az eddigi heti két alkalom helyett akár többször is dönthessen az üzemanyagok nagykereskedelmi áráról. Ez a lépés lehetővé teszi számukra, hogy rugalmasabban alkalmazkodjanak a folyamatosan változó világpiaci helyzethez, és partnereik a korábbinál aktuálisabb, a mindenkori piaci viszonyokat jobban tükröző áron vásárolhassák meg az üzemanyagot. Az újfajta, többszöri ármeghatározás nem feltétlenül jelenti azt, hogy minden héten többször változni is fog az üzemanyagok nagykereskedelmi ára, csak akkor, ha azt a világpiaci körülmények indokolttá teszik.

A piac volatilitását több tényező okozhatja, mint például a közel-keleti helyzet, az európai olajtermékpiacon bekövetkező váratlan változások, például szankciók, valamint a forint árfolyamának mozgása. Amennyiben bármiféle probléma merül fel a régió finomítóiban, az felboríthatja az export-import megszokott arányait, és ez szintén az árak hirtelen elmozdulását okozhatja.