Megúszta Meloni, a hitelminősítő nem csapott oda

Az S&P Global Ratings nem változtatott Olaszország BBB osztályzatú, stabil kilátású hitelminősítésén, ami Giorgia Meloni miniszterelnök kormányzása alatt az első jelentős értékelés.

Az S&P Global Ratings hitelminősítő intézet a legutóbbi felülvizsgálata során megerősítette Olaszország BBB besorolását, amely stabil kilátást mutat, és két fokozattal helyezkedik el a bóvli kategória felett. Ez az értékelés azt jelzi, hogy jelenleg nem áll fenn a leminősítés veszélye az ország számára.

A hitelminősítő döntése egy olyan időszakban született, amikor az olasz kormány beismerte, hogy adósságcsökkentő erőfeszítései nem hoztak várt eredményt, és valószínűleg növekvő kiadásokra kényszerülnek. Ennek ellenére a pénzügyi piacokon megfigyelhető nyugalom, és az olasz adósságok német adósságokhoz képest fizetett többlethozama kétéves mélypontra süllyedt. Ez részben Meloni kormányának köszönhető, amely a 2022 végi hatalomátvétel óta visszafogott költségvetési politikát folytat.

Olaszország gazdasági helyzetét azonban továbbra is sújtják a kihívások, mint például az emelkedő kamatlábak és a szomszédos országok, így Németország gazdasági problémái. A Nemzetközi Valutaalap előrejelzése szerint az ország adóssága a következő öt évben növekedni fog, a kormány saját becslése szerint pedig a GDP-arányos adósságráta 2026-ban 139,8%-ra emelkedik. Az IMF még ennél is pesszimistább, 140%-os adósságarányt jósolva már a következő évre.

A kormány azonban optimistább a gazdasági növekedést illetően, és 1%-os bővülést vár, szemben az olasz jegybank és a magánszektor előrejelzéseivel, amelyek csak 0,6%-os növekedést valószínűsítenek. A részletes adatok közzétételének ütemezése lehetőséget adhat Meloninak, hogy a nehéz gazdaságpolitikai döntéseket, mint az adócsökkentések vagy a támogatások visszavonása, az uniós választások utánra halassza.

Az S&P mellett a Fitch Ratings és a Moody's is tervezi, hogy májusban ad ki friss értékelést Olaszországról.