Egyre valószínűbb, hogy betiltják a TikTokot az Egyesült Államokban

Az amerikai képviselőház szombaton megszavazott egy intézkedést, amely előrevetíti a TikTok közösségi alkalmazás betiltását az Egyesült Államokban, amennyiben a kínai ByteDance nem adja el az alkalmazást.

Az intézkedés egy Izraelnek és Ukrajnának szánt segélycsomag részeként került elfogadásra. A CNN információi szerint a TikTok, amelynek 170 millió amerikai felhasználója van, jelenleg a túlélésért küzd. Joe Biden amerikai elnök korábban kijelentette, hogy aláírja a TikTok-törvényt, ha az az ő asztalára kerül.

A törvényjavaslat értelmében a TikTok 270 napot kapna arra, hogy új tulajdonost találjon. Emellett a Fehér Ház számára lehetőséget biztosítana arra is, hogy ezt a határidőt további 90 nappal meghosszabbítsa, ha az elnök úgy ítéli meg, hogy előrelépés történt az eladás felé.

A TikTok szerdán közzétett bejegyzésében ellenezte a törvényjavaslatot, kijelentve, hogy a képviselőház a fontos külföldi és humanitárius segítségnyújtás álcáját használja fel arra, hogy egy olyan tiltó törvényjavaslatot nyomjon át, amely 170 millió amerikai szólásszabadságát sérti meg, 7 millió vállalkozást veszélyeztet, és bezár egy olyan platformot, amely évente 24 milliárd dollárral járul hozzá az amerikai gazdasághoz.

Az Egyesült Államokban a TikTok betiltását a fiatalok mentális egészségére gyakorolt negatív hatások mellett a nemzetbiztonsági kockázatokkal is indokolják. A képviselők szerint az applikáció jóval több személyes adatot gyűjt be, mint a többi közösségi médiaóriás, és ezeket az adatokat továbbíthatják az Amerika szerint ellenséges autoriter kínai kormánynak.

Az Egyesült Államokban már több mint az államok felében nem engedélyezik a kormányzati telefonokon a TikTok letöltését. Az Európai Unió intézményeiben, az Egyesült Királyságban, nyolc további európai országban, Kanadában és Tajvanon is megtiltották az állami alkalmazottaknak, hogy a kormányzati telefonjukon használják az applikációt.

Kanadában márciusban bejelentették, hogy felülvizsgálják a kínai techóriás jelentette potenciális nemzetbiztonsági veszélyeket. A Washingtonnal biztonsági kérdésekben általában együtt mozgó Egyesült Királyságban több kormánypárti képviselő is szigorúbb fellépést szeretne a TikTokkal szemben, amennyiben Amerikában végül betiltják az alkalmazást.