Milyen háború? Özönlenek a turisták Oroszországba

A legnagyobb küldő országok között meglepetésszerűen Németország is feltűnik, és az idei évben akár 1 millióval is nőhet a külföldi turisták száma Oroszországban.

Az ukrán-orosz háború kitörése után sokan úgy vélték, hogy az orosz turizmus hosszú időre visszaesik, de a legújabb adatok szerint jelentős növekedés várható. Tavaly 8,5 millió külföldi turistát fogadtak, és Dmitrij Vakarcsov, az orosz gazdaságfejlesztési miniszterhelyettes előrejelzése szerint 2024-re ez a szám elérheti a 9,5 millió főt.

A novekedes.hu kiemelte, hogy a legnagyobb küldő országok között Törökország, az Egyesült Arab Emírségek és Türkmenisztán mellett Németország is szerepel. Az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) adatai szerint a Németországból érkező turisták száma 2023-ban több mint kétszeresére nőtt.

Az Oroszországi Utazásszervezők Szövetsége (ATOR) azonban óvatosságra int, mivel nem mindenki, aki turisztikai céllal érkezik, látogat ténylegesen turistaként.

Az orosz vezetés hosszú távú tervei szerint 2030-ra érik el a 2018-as szintet, amikor a labdarúgó-világbajnokság idején több mint 18 millió külföldi turista látogatott az országba.