Putyin kilóra megveszi egy európai népet, a kisnyugdíjasokkal kezdődik

Gagauzia minden nyugdíjasa és közalkalmazottja havi 100 dollárnak megfelelő összegű kifizetést igényelhet egy orosz banktól, amely a Kreml egyik karjaként működik.

A Promsvyazbank kezdeményezése értelmében a moldovai autonóm régió, Gagauzia több ezer lakosa részesülhet a támogatásban. A bankot egy korábbi magas rangú orosz kém fia vezeti, akit Nyugaton szankciókkal sújtanak. Gagauzia kiválasztása nem véletlen: a régióban erős szeparatista érzelmek uralkodnak, és a Kreml reményei szerint ez fejfájást okozhat a nyugatbarát moldovai kormánynak a decemberi elnökválasztás előtt.

A gagauz lakosoknak, akik többnyire török etnikumú, ortodox gagauzok, nem kell Oroszországba utazniuk a támogatás igénybevételéhez, hiszen a Promsvyazbank által kibocsátott Mir-kártyákat távolról is igényelhetik. A bank elnöke, Petr Fradkov, aki az orosz külügyi hírszerzés, az SVR egykori igazgatójának fia, személyesen írta alá a megállapodást Gagauzia Kreml-barát kormányzójával, Jevgenia Gutullal.

A Mir fizetési rendszer és a geopolitikai játszmák

A Mir fizetési rendszer, amely 2016-ban indult, kezdetben kevés sikerrel járt, de a nyugati szankciók hatására, beleértve a Visa, a Mastercard és a SWIFT rendszer elleni intézkedéseket, megerősödött. Az oroszok számára a Mir vált az alapértelmezett fizetési lehetőséggé, különösen azok számára, akik külföldön dolgoznak.

Az orosz bankok növelték a Mir külföldi elérhetőségét, és a rendszer már több országban is jelen van, köztük Abháziában, Közép-Ázsiában, Belaruszban, Törökországban, Venezuelában és Kubában. Oroszország további tárgyalásokat folytat a Mir bevezetéséről többek között Iránnal, Indiával, Egyiptommal és Indonéziával.

Az Egyesült Államok szankciókat vezetett be a Mir üzemeltetője ellen, amelyek megnehezíthetik a kártyák használatát bizonyos országokban. Ezek az intézkedések azonban nemcsak a Kreml tevékenységeit akadályozhatják, hanem azokat az orosz száműzötteket is érinthetik, akiknek nincs köze a Kreml műveleteihez, de csak Oroszországban találnak munkát.

A moldovai kezdeményezés az orosz hírszerzés külpolitikára gyakorolt befolyásának és Oroszország opportunista megközelítésének példája lehet. A Mir sikere részben annak köszönhető, hogy nem kapcsolódik be a nemzetközi pénzügyi rendszerbe, ami ideálissá teszi a felforgató műveletekhez.