Ecuadort sújtó energiahiány és a közelgő népszavazás

Ecuadorban Daniel Noboa elnök csütörtökön és pénteken elrendelte a vállalkozások és a kormányhivatalok bezárását, hogy felkészüljenek a vasárnapi kulcsfontosságú népszavazásra, miközben az ország súlyos elektromos áramhiánnyal küzd.

Az energiahiányt az elnök az aszályra és állítólagos szabotázsra vezette vissza, bár konkrét bizonyítékokat nem tárt az asztalra. Az intézkedés hátterében egy mélyülő energiaválság áll, amely biztonsági és költségvetési problémákat is generált, és amely miatt Ecuador a Nemzetközi Valutaalap segítségét kérte.

Daniel Noboa a vasárnapi népszavazáson arra kéri a választókat, hogy támogassák a hadsereg erőteljesebb bevetését, az ecuadori állampolgárok kiadatását a bűnözés elleni küzdelem érdekében, valamint az alkotmányos tilalmak feloldását a munkaerő-kölcsönzés és a nemzetközi választottbíráskodás terén.

Az aszály nem csak Ecuadort, hanem a régió más részeit is érinti, ahol az országok, így Ecuador is, jelentős mértékben támaszkodnak a vízenergiára. Kolumbia fővárosában, Bogotában például a vizet adagolják, és az ország leállította az áram exportját Ecuadorba az áramkimaradások elkerülése érdekében.

Ecuador 22-27 gigawattóra energiaellátási hiánnyal néz szembe, és az aszály következtében az erőművek, köztük a Mazar és a Paute nagy víztározói szinte teljesen kiszáradtak. A legnagyobb erőmű, a Coca-Codo Sinclair vízhozama 40%-kal az átlag alatt van.

A válság kezelésében a kormány Andrea Arrobo korábbi energia- és bányaügyi minisztert, valamint 21 másik tisztségviselőt is felelőssé tett, akik közül Noboa Roberto Luque közmunkaügyi miniszterrel váltotta fel Arrobót. Emellett ígéretet tettek arra, hogy a fogyasztók áramszámláinak felét a hónapban kifizetik.

A helyzet tovább rontja Noboa hitelességét, hiszen a nemzetgyűlés januárban elfogadott egy "nincs több áramkimaradás" törvényt, amely a hőerőművi termelőkapacitás fenntartására szolgáló alapot is magában foglalta.

Rafael Correa elnöksége alatt Ecuador jelentős kölcsönt vett fel Kínától a vízerőművek építésének finanszírozására, az ígérettel, hogy az Andok lábánál lévő meredek lejtőket és a heves esőzéseket tiszta energia előállítására használja fel.