A robogók kötelező biztosításának fontossága

A Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) felhívja a figyelmet arra, hogy a robogótulajdonosok nagy része nem tudatában van a kötelező biztosítás fontosságának, ami minden közúti forgalomban részt vevő segédmotoros kerékpárra vonatkozik.

A FBAMSZ szerint a robogók többsége esetében nem történik meg a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás (kgfb) megkötése, ami jelentős kockázatot jelenthet a tulajdonosok számára. A szövetség hangsúlyozza, hogy a kgfb havidíja, amely kategóriától és lakhelytől függően 600-800 forint között mozog, nem csak a közúti ellenőrzések során kiszabható bírságok elkerülését teszi lehetővé, hanem a balesetek során okozott károk fedezetét is biztosítja.

Az MNB adatai alapján a segédmotoros kerékpárok díjosztályában a kötött kgfb-k száma csökkent, mindössze 297 ezer darabot regisztráltak, miközben a robogók száma a becslések szerint meghaladja a 650 ezret. Ez azt jelenti, hogy a robogók többsége szabálytalanul vesz részt a közúti forgalomban.

A FBAMSZ-t 1992-ben alapították, jelenleg körülbelül 80 teljes jogú és pártoló taggal büszkélkedhet, és a teljes alkuszi piac teljesítményének mintegy 60 százalékát képviseli. A szövetség 1993 óta tagja a BIPAR-nak, és kapcsolatokat ápol más országok hasonló szervezeteivel.