Hatalmas meglepetés a lakáspiacon - Nem várt helyeken pörögnek az eladások

Bár Budapestet és az iparosodó városokat szokás a lakáspiac motorjaként emlegetni, a legfrissebb adatok szerint más települések is előtérbe kerültek. Az OTP Ingatlanpont felméréséből kiderül, hogy Salgótarjánban és Zala megyében is kiemelkedően magas volt a használt lakások adásvétele az elmúlt években.

Az Eurostat adatai alapján Magyarország lakáspiacát nevezhetjük az uniós országok között a legpezsgőbbnek. A 2018 és 2022 közötti időszakot vizsgálva a használtlakás-piac változásait figyelhetjük meg: a kezdeti virágzást követően a Covid okozta sokk, majd a kilábalás után 2022-ben ismét csökkenő tendenciát mutatott a szektor. Az ötéves periódusban az éves tranzakciószámok jelentősen ingadoztak: 2018-ban a forgalom az átlagos tranzakciószám 110 százalékát érte el, míg 2019-ben 104%, 2020-ban 89%, 2021-ben 106%, 2022-ben pedig 91 százalékot.

A területi különbségeket vizsgálva Budapest az országos átlaggal megegyező mértékben esett vissza, míg több megyében, mint például Fejérben, Baranyában, Komárom-Esztergomban, Veszprémben, Hajdú-Biharban és Csongrád-Csanádban átlag feletti volt a visszaesés. Szabolcs-Szatmár-Beregben viszont a tranzakciószám szinten tudott maradni. Somogyban, Hevesben és Nógrádban 5 százaléknál kisebb visszaesést regisztráltak. Valkó Dávid, az OTP Ingatlanpont vezető elemzője szerint a csendesebb forgalmú területek válságállóbbnak bizonyultak.

Az országos átlagban minden ezer otthonból évente 35 cserélt gazdát, de voltak területek, ahol ez az érték jelentősen eltért. Jász-Nagykun-Szolnokban, Hevesben, Somogyban és Békésben a forgási sebesség meghaladta a 40-et, míg Pest megyében és a nyugati határ közelében lévő Győr-Moson-Sopronban és Vas megyében gyengébb volt a teljesítmény.

A vármegyeszékhelyek között Salgótarján, Nyíregyháza, Békéscsaba és Szolnok kiemelkedő forgási rátával rendelkezett. Valkó Dávid szerint ezek a területek az új építések hiánya és a relatív olcsóság miatt váltak vonzóvá a használtlakás-piac számára.

Zalaegerszeg alacsony, 29,8-as forgási sebességével szemben a vármegye vidéki részein minden ezer lakásból évente átlag 42,5 került piacra, ami a legmagasabb érték a vármegyék között.

: OTP Ingatlanpont felmérés.