Régi mobilok otthoni tárolása: miért nem ajánlott?

Bár lehetőségünk van a használt mobiltelefonok leadására, a magyarok többsége mégis otthon őrzi a régi készülékeit, ami jelentős környezeti kockázatot jelenthet.

A Yettel által végzett kutatás szerint a magyarok több mint fele otthon tárolja a használt mobiltelefonjait. Az emberek ötöde átlagosan négy évnél hosszabb ideig, közel fele 3-4 évig, míg a megkérdezettek negyed része 1-2 évig használja a készülékeit, mielőtt a fiók mélyére kerülnének. Tekintettel arra, hogy hazánkban körülbelül tízmillió mobil-előfizetés van, a nem használt mobilok száma milliós nagyságrendű lehet.

A gyűjtögető magyarok közel fele egy, egyharmada kettő, ötöde pedig három vagy több mobiltelefont tart otthon. Ez az arány javuló tendenciát mutat, hiszen 2022-ben még a régi készülékeket őrző válaszadók közel fele három vagy annál több használt mobilt tartott a fiókjában.

Mit tehetünk a régi mobilokkal?

Az elektronikai hulladékok, így a mobiltelefonok is veszélyes anyagokat tartalmazhatnak, amelyek nem megfelelő tárolás vagy a kommunális hulladék közé kerülve károsíthatják a környezetet. Az elöregedett akkumulátorok szivároghatnak, veszélyes anyagokat bocsátva ki, vagy akár tüzet is okozhatnak. Az újrahasznosítás a legjobb megoldás, mivel csökkenti a hulladék mennyiségét, megőrzi az értékes nyersanyagokat, és gazdaságilag is előnyös lehet az alapanyagok és késztermékek újbóli felhasználása révén.